Radiologji – diagnostifikim

Në Qendrën e Radiologjisë CODRA, në bazë të indikacioneve kryhen procedura të ndryshme diagnostike dhe terapeutike.

Radiologjia diagnostike përdor imazhe jo-invazive të pjesës së brendshme të trupit për të vendosur një diagnozë. Ne kemi pajisje moderne që përdorin doza shumë të ulëta rrezatimi gjatë imazherisë, praktikisht të padëmshme për trupin e njeriut, pa ulur cilësinë dhe saktësinë e gjetjeve.

RREZE-X

Një procedurë klasike diagnostike mjekësore, e cila shpejt dhe lehtë merr informacione të rëndësishme që do të drejtojnë kursin e mëtejshëm të trajtimit. Zakonisht përdoret në ortopedi, traumatologji dhe kirurgji dhe është një mjet diagnostikues bazë dhe i domosdoshëm për sëmundjet e mushkërive dhe zemrës. Ne kemi një radiografi dixhitale, avantazhet kryesore të së cilës janë shpejtësia dhe cilësia e imazhit.

SCANER (MSCT)

Tomografia e kompjuterizuar me shumë ndarje (MSCT) është një metodë diagnostike jo-invazive që ofron një paraqitje shumë të detajuar dhe të saktë të indeve të buta, enëve të gjakut dhe kockave të pjesës së ekzaminuar të trupit (kokë, qafë, gjoks, bark, legen, ekstremitetet e sipërme , ekstremitetet e poshtme). Ekzaminimet me skaner abdominal dhe CT janë të thjeshta, të shpejta dhe pa dhimbje. Ato mund të bëhen menjëherë kur është e nevojshme, në disa raste pa përgatitje të veçantë. Për të arritur një vizualizim më të mirë të indeve dhe organeve, është e nevojshme të administrohet një medium kontrasti për skanime të caktuara CT.

Tomografia e kompjuterizuar me shumë ndarje (CT scan) përdoret më shpesh në rastet e:

  • Dyshimit për tumor ose infeksion të lokalizuar (abscesi)
  • Dyshimit për trombozë të enëve të gjakut, aneurizëm, gjakderdhje
  • Traumat dhe dyshimit për gjakderdhje të brendshme
  • Dëmtimet e muskujve dhe fraktura të kockave

SKANERI SI MJET NE DIAGNOSTIKEN KARDIOVASKULARE

Tomografia e kompjuterizuar me shumë ndarje ofron një pasqyrë të plotë dhe jo invazive të gjendjes së enëve të gjakut (angiografia CT), brenda disa sekondave, si dhe angiografia koronare CT. Angiografia koronare MSCT është shumë e dobishme kur diagnostikohen sëmundjet e zemrës – kryesisht sëmundjet e enëve koronare të gjakut. Në disa raste, mund të zëvendësojë në mënyrën e duhur angiografinë koronare invazive. Kjo metodë është një zgjidhje e mirë për monitorimin e gjendjes së pacientëve që i janë nënshtruar një operacioni dhe pacientëve që kanë kryer bypass, tek të cilët është më e sigurt të kontrollohet kalueshmëria e transplanteve me ndihmën e një skaneri sesa me angiografinë koronare.

SKANERI NË GASTROENTEROLOGJI

Gjatë diagnostikimit të sëmundjeve të traktit tretës, kolonografia CT jo-invazive (kolonoskopia virtuale) mund të zëvendësojë kolonoskopinë invazive, e cila mund të shkaktojë efekte anësore negative në disa pacientë. Bëhet fjalë për të moshuar dhe pacientë me sëmundje të rënda të zemrës, me ngushtim të lumenit të zorrëve për shkak të rritjes së tumorit, apo rreziqeve të tjera të mundshme. Kolonografia CT është një metodë komode dhe e shpejtë që nuk kërkon qetësim dhe lehtëson zbulimin e ndryshimeve më të vogla se 10 milimetra. Ajo mund të zbulojë tumore, polipe, gjakderdhje, sëmundje inflamatore të zorrëve, divertikulozë, etj. Gjithashtu sugjerohet te pacientët me rrezik të ulët ose mesatar për kancer të zorrës së trashë, të cilët nuk janë të motivuar ose për ndonjë arsye tjetër nuk janë të gatshëm t’i nënshtrohen një kolonoskopie klasike endoskopike të pakëndshme.

Diagnostikimi me ultratinguj

Ekzaminimi klasik me ultratinguj i indeve dhe organeve ofron një pasqyrë të detajuar të madhësisë dhe strukturës së indeve të buta dhe organeve parenkimatike: mëlçisë, shpretkës, pankreasit, sistemit biliar (fshikëzës së tëmthit dhe kanaleve biliare), veshkave, gjëndrës mbiveshkore, prostatës, gjëndrës tiroide. Enët e gjakut mund të vizualizohen me këtë metodë. Ajo përfaqëson një metodë efektive në zbulimin dhe monitorimin e sëmundjeve të ndryshme të organeve si: anomalitë kongjenitale, ndryshimet inflamatore dhe tumorale, prania e lëngut të lirë, aneurizmat, lëndimet.

E RE  Një risi në Spitalin CODRA është aparati ekografik RS85 Prestige – teknologji revolucionare me karakteristika të reja diagnostikuese, bazuar në performancën e imazhit të nivelit të lartë.  Kjo lloj pajisje, pra ky nivel diagnostikimi, në Mal të Zi disponohet vetëm në Spitalin CODRA.

Pajisja me ultratinguj e gjeneratës së fundit RS85 Prestige është një hap i madh përpara në diagnostikimin me ultratinguj dhe Doppler të të gjitha rajoneve të trupit. Gjatë ekzaminimit ekografik mund të përcaktohet shkalla e “ngurtësisë” së mëlçisë (elastografia me valë prerëse), një procedurë joinvazive, plotësisht e sigurt, e cila konfirmon ose përjashton fibrozën ose cirrozën e avancuar të mëlçisë. Në këtë mënyrë shmanget një biopsi e mëlçisë, e cila është invazive dhe jo pa rrezik për komplikime.


Radiologjia ndërhyrëse

Radiologjia ndërhyrëse është një pjesë e radiologjisë invazive që përdor pajisje radiologjike (kryesisht ultratinguj dhe skaner) për të trajtuar sëmundje të caktuara. Pajisjet radiologjike përdoren për të hyrë në trupin e njeriut në mënyrë të caktuar, d.m.th. direkt në ndryshimin patologjik, futet një pajisje (më së shpeshti një kateter special) për të trajtuar sëmundjen dhe për të hequr ndryshimin pa ndërhyrje kirurgjikale. Procedura të tilla radiologjike ndërhyrëse nuk kërkojnë, në krahasim me ndërhyrjen kirurgjikale, anestezi të përgjithshme, por vetëm sedacion të lehtë dhe analgjezi. Procedurat e radiologjisë ndërhyrëse kërkojnë më pak kohë se operacioni, janë shumë më pak agresive dhe pacientët shërohen më shpejt.

Shërbimi i Radiologjisë ndërhyrëse CODRA punëson radiologë shumë të specializuar, subspecialistë të radiologjisë ndërhyrëse , të trajnuar posaçërisht për kryerjen e procedurave radiologjike ndërhyrëse . Në spitalin CODRA kemi në dispozicion një dhomë moderne për radiologji intervenuese.

Mjekët


Call Now Button