Neurokirurgjia


Në Qendrën e Kirurgjisë Spinale CODRA kemi në dispozicion pajisjet më moderne dhe ndjekim operacionet mjekësore me të fundit për të zgjidhur problemin e hernies së diskut dhe sëmundjeve të tjera degjenerative të shtyllës kurrizore.

Është e mundur që problemi i hernies të diskutohet pa prerje kirurgjikale, me valë radiofrekuente nën anestezi lokale.

Hernia diskale  është rezultat i ndryshimeve degjeneruese që çojnë në konsum ose dëmtim të një ose shumë disqeve Me zhvendosjen e diskut ndërvertebral në kanalin kurrizor, shpesh ka një shtrëngim dhe inflamacion të nervit të pasuar nga dhimbje të forta në qafë ose shpinë, e cila shpesh përhapet në njërin krah ose këmbë. Pacienti gjithashtu mund të përjetojë dobësi të muskujve, ndjesi shpimi gjilpërash në krahë ose këmbë dhe në pjesën e poshtme të shtyllës kurrizore.

Teknikat minimalisht invazive që përdoren për të trajtuar hernien dhe sëmundjet e tjera degjenerative të shtyllës kurrizore përfshijnë teknika të cilat, me trauma minimale të indeve, arrijnë efektin maksimal. Përparësitë janë, kthimi më i shpejtë në jetën normale, pa plagë, zhdukja e dhimbjeve

Diagnoza vendoset në bazë të rrezeve X, skanerit dhe ekzaminimit klinik. Në rastet kur terapia konservative nuk jep rezultatet e duhura, konsultohet një neurokirurg për të përcaktuar nëse ka një indikacion për ndonjë nga metodat kirurgjikale të trajtimit (si kirurgjia endoskopike ose mikroskopike e shtyllës kurrizore) ose për një nga metodat minimale invazive. (PRDD).

PRDD –dekompresim perkutan i diskut me radiofrekuencë është një procedurë moderne që ka shumë përparësi:

  1. * kryhet me anestezi lokale

* zgjat rreth pesëmbëdhjete minuta

* traumat e indeve dhe gjakderdhja janë minimale

* pa plagë

* Zhdukje e shpejtë e dhimbjes

* koha e rikuperimit është e shpejtë

* pacienti mund të shkojë në shtëpi një orë mbas ndërhyrjes

Para operacionit është e nevojshme të përcaktohet vendndodhja e saktë e prolapsit, d.m.th. vendndodhja ku indi i kërcit u zhvendos në kanalin kurrizor dhe shtyp rrënjën e një nervi specifik në shtyllën kurrizore. Më së shumti pacientët ndjejnë dhimbjen në pjesën e poshtme të shpinës të shkaktuar nga prolapsi në vertebrat lumbare L4-L5 dhe/ose L5-S1. Rrezet X, skaneri CT ose MRI mund të përcaktojnë vendndodhjen e saktë

Procedura fillon me administrimin e anestezisë lokale. Pastaj një sondë që përcjell rrymë me radiofrekuencë kalon përmes vrimës në lëkurë. Energjia e lëshuar nga rryma e radiofrekuencës aplikohet në disk për ta tkurrur atë dhe për të liruar presionin mbi nervin e shtypur (që është një proces dekompresimi).

  1. Teknikat operative endoskopike   janë gjithashtu superiore për shkak të lejimit të vizualizimit maksimal me trauma minimale të indeve, gjakderdhje minimale dhe krijim minimal të plagës.

Me përmirësimin dhe avancimin e vazhdueshëm të metodave artroskopike në të gjitha degët e mjekësisë, me ndihmën e endoskopëve, këto procedura po bëhen gjithnjë e më të njohura. Diskektomia endoskopike është i vetmi operacion i vërtetë invaziv minimal që arrin efektin maksimal të dekompresionit nervor me trauma minimale të indeve. Avantazhi i dukshëm i kësaj procedure është kontrolli i drejtpërdrejtë vizual i strukturave lokale dhe traumatizim të pakët të indeve. Krahasuar me procedurat e tjera, këto procedura janë teknikisht kërkuese dhe kryhen me një sërë aksesorësh të përshtatshëm. Pikërisht këto lloje aksesi kanë qenë shpesh herë të vështira dhe të kufizuara nga ndryshimet degjenerative (p.sh. spondilofitet), gjë që sot nuk ndodh më falë zhvillimit të instrumenteve moderne. Spitali CODRA ka aparaturat më moderne për kryerjen e këtyre operacioneve.

Diskektomia e plotë endoskopike kryhet me anestezi lokale ose të përgjithshme dhe endoskopi futet përmes një prerjeje prej shtatë deri në tetë milimetra në vendin ku ka ndodhur ngjeshja e nervit, i cili është shtypur nga një hernie e diskut ose ndonjë proces tjetër degjenerues.

Dallimi më i rëndësishëm kur krahasohet me procedurën operative konvencionale është qasja anësore përmes foramenit, p.sh. qasje transforaminale. Në këtë mënyrë shmanget vetë kanali kurrizor, nervat mbeten plotësisht të paprekura, duke përjashtuar kështu mundësinë e lëndimit, plagës epidurale, ngjitjes dhe komplikimeve të tjera që pasojnë operacionet klasike. Nuk ekziston mundësia e paqëndrueshmërisë sepse ligamentet ndërvertebrale që stabilizojnë shtyllën kurrizore mbeten të paprekura.

Qasja transforaminale kryhet me anestezi lokale, përmes një prerjeje të vogël të lëkurës afërsisht 7-8 mm anash, ku një endoskop optik futet direkt në diskun ndërvertebral. Praktikisht menjëherë në vendin e diskut të prolapsuar, materiali mund të hiqet nën kontrollin vizual. Më pas, hapësira përmes së cilës ka dalë disku, “saldohet”  (me energji bipolare të radiofrekuencës) dhe në të njëjtën kohë mbulohen receptorët e dhimbjes. Për rigjallërimin e diskut kurrizor, mund të administrohet serumi biorigjenerues autolog. Kohëzgjatja e vetë ndërhyrjes është zakonisht 30 deri në 45 minuta. Pacienti del nga spitali në të njëjtën ditë ose pas një periudhe monitorimi prej 24-48 orësh.

Teknika e kirurgjisë endoskopike nuk kërkon një prerje të madhe ose një hapje të gjerë të kanalit kurrizor. Duke qenë se prerja është vetëm disa milimetra, rreziku i plagëve pas operacionit është shumë i ulët. Nuk ka pothuajse asnjë shkatërrim të indeve. Kohëzgjatja e operacionit është shumë më e shkurtër në krahasim me operacionin klasik, procesi i shërimit është i përshpejtuar dhe koha e rikuperimit është më e shkurtër. Për shkak të kohëzgjatjes më të shkurtër të operacionit, shfaqja e infeksioneve postoperative reduktohet në minimum. Pacientët e operuar në këtë mënyrë kanë dukshëm më pak dhimbje lokale postoperative, mund të lëvizin menjëherë pas ndërhyrjes dhe periudha e rikuperimit është më e shkurtër në krahasim me operacionet e hapura.

 

Kandidatët për këtë lloj të kirurgjisë minimale invazive janë pacientët me indikacione të qarta, si dhe për kirurgji të hapur, me dallime të caktuara – dhimbje radikulare që janë të pranishme për 6 deri në 8 javë pas trajtimit konservativ, ose prania e një deficiti neurologjik, i cili ishte shkaktuar nga ngjeshja e nervit për shkak të prolapsit të diskut ndërvertebral.

.

  1.   Mjekësia bioregjenerative  është veçanërisht e rëndësishme vitet e fundit. Dihet që procesi natyror i plakjes së diskut përfshin tharjen, d.m.th humbjen e lengjeve, kolagjenit dhe proteoglikaneve, ai bëhet i brishtë, i ndryshuar dhe i nënshtrohet daljes në kanalin kurrizor ku ushtron presion mbi strukturat nervore.  Ortokinat, ato veprojnë në dy mënyra: zvogëlojnë inflamacionin, bllokojnë ndërmjetësuesit inflamatorë, për shkak të pranisë së citokineve, dhe marrin pjesë në rigjenerim duke stimuluar sintezën e kolagjenit dhe faktorëve të rritjes (TGF-β). Serumi Ortokinës merret duke përpunuar gjakun e marrë nga vetë pacienti. Me të njëjtin qëllim, mund të administrohen qeliza staminale ose hialuronik dhe kondrokolagjen të ndryshëm. Vetë procesi i aplikimit bëhet në dhomën e operimit duke përdorur teknikën transforaminal me kontroll fluoroskopie dhe zgjat disa minuta.

Pacienti del nga spitali rreth një orë pas ndërhyrjes dhe mund t’i kthehet aktiviteteve të zakonshme.  Trajtimi vazhdon me fizioterapi.

  1. Vertebroplastika është një ndërhyrje që zgjidh në mënyrë efektive dhe të shpejtë një  frakturë vertebrale te pacientët e zgjuar, pa një prerje klasike, në rastin e frakturave vertebrale që ndodhin më shpesh për shkak të osteoporozës tek gratë. Procedura kryhet nën anestezi lokale dhe zgjat rreth 30 minuta. Në vend të një prerjeje klasike kirurgjikale, vertebroplastika perkutane kryhet duke futur një gjilpërë të veçantë nëpër lëkurë. Vertebra e thyer (ose më shumë) gjendet me rreze X dhe në të futet çimento kockore, e cila funksionon duke stabilizuar trupin e ndryshuar vertebral, gjë që sjell një reduktim të dhimbjes. Sapo vertebra mbushet, dhimbja zvogëlohet ose zhduket plotësisht. Shërimi është i shpejtë dhe duke aplikuar këtë metodë, tani mund të trajtohen edhe personat që nuk mund të toleronin anestezinë e përgjithshme.

Në Spitalin CODRA, të gjitha llojet e operacioneve dhe teknikat minimale invazive të trajtimit për hernie diskale dhe sëmundje të tjera degjenerative të shtyllës kurrizore kryhen nga Dr. Sci Med Nenad Zivkovic, specialist në neurokirurgji, kirurg spinal dhe ortak kërkimor, me qëllim zbatimin e tendencave të reja botërore në trajtimin e patologjisë spinale në Mal të Zi, të cilën e përvetësoi dhe e perfeksionoi në masë të madhe duke punuar me disa nga ekspertët më të mirë të botës në këtë fushë. Dr. Sci. Med Nenad Živković ka mbi 50 punime shkencore të botuara në fushën e neurokirurgjisë, si dhe dy libra, njëri prej të cilëve është botuar në Gjermani.

Call Now Button