Endokrinologjia

Endokrinologjia merret me çrregullimet e gjëndrave të sekretimit të brendshëm si dhe sëmundjet që shkaktohen nga ato çrregullime.

Diabeti dhe sëmundjet e tiroides, por edhe sëmundjet e tjera: hiperlipoproteinemia, ose rritja e kolesterolit dhe triglicerideve, obeziteti dhe çrregullimet e të ngrënit, sindromat metabolike, sëmundjet e gjëndrave paratiroide, gjëndra mbiveshkore, gjëndra e hipofizës, hormonet seksuale femërore dhe mashkullore, çrregullimet e dendësisë së kockave , osteoporoza dhe osteopenia i përkasin fushës së endokrinologjisë.

Në ditët e sotme, Diabeti listohet si semundja endokrinologjisë më e hasur me një rritje të vazhdueshme konstante. Është një pasojë direktee jetesës modernedhe rritja e numrit të faktorëve etiologjike, në mes të cilash obeziteti, mungesa ushtrimeve fizike dhe stresi janë faktorët kryesorë.

Një numër i madh pacientësh (rreth 50%) nuk e dinë ose nuk janë të informuar që vuajnë nga diabeti, duke e ekspozuar veten ndaj rrezikut serioz të komplikimeve të shumta të shkaktuara nga kjo sëmundje.

Matja e glicemisë (OGTT, profili ditor), përcaktimi i HbA1c, insulinemia, janë vetëm disa nga faktorët kardinalë për parandalimin, monitorimin dhe trajtimin e kësaj sëmundjeje, veçanërisht për parandalimin e komplikimeve kronike që mbart kjo sëmundje.

Obeziteti, një problem i madh i moshës moderne, veçanërisht tek të rinjtë. Duke përcaktuar BMI (indeksin e masës trupore), si dhe numrin e kalorive të nevojshme për aktivitetet e përditshme, mund të përcaktojmë dietën e duhur hipokalorike për çdo individ në përshtatje me aktivitetin fizik.

Sistemi endokrin (sistemi i gjëndrave me sekretim të brendshëm) përfshin: hipotalamusin dhe hipofizën, gjëndrën tiroide (tiroide), gjëndrat paratiroide (gjëndra paratiroide), pankreasin (një pjesë e tij), gjëndrat mbiveshkore, vezoret dhe testikujt.

Endokrinologët janë ata që duhen falenderuar për zbulimin e shkakut të obezitetit, parandalimin e shfaqjes së sindromës metabolike, kontrollin dhe rregullimin e peshës së trupit.

Endokrinologu është një subspecialist i mjekësisë së brendshme që trajton pacientët për çrregullime endokrine dhe metabolike.

Trajtimet


Ekspertët me përvojë në Spitalin CODRA merren me parandalimin dhe trajtimin e:

  • sëmundjeve të hipotalamusit
  • sëmundjeve të hipofizës (tumoret e hipofizës, hiperprolaktinemia, hipersekretimi i hormonit të rritjes, hipopituitarizmi dhe diabeti insipidus)
  • sëmundjeve të gjëndrës tiroide (hipotiroidizmi, hipertiroidizmi, gusha, tumoret e tiroides dhe tiroidite të ndryshme)
  • sëmundjeve të gjëndrës paratiroide (hipofunksioni i gjëndrës paratiroide dhe hiperfunksioni i gjëndrës paratiroide, d.m.th. hiperparatiroidizmi primar dhe sekondar)
  • sëmundjeve të gjëndrës mbiveshkore (hiperfunksionimi i korteksit adrenal, hipofunksioni i korteksit adrenal dhe sëmundjet e medullës mbiveshkore, si feokromocitoma)
  • sëmundjeve të gjëndrave seksuale – gonadat (amenorrea, sindroma e vezores policistike – PCOS, steriliteti, menopauza, hipogonadizmi dhe gjinekomastia)
  • diabetit mellitus – diabeti mellitus (diabeti mellitus i tipit I, diabeti mellitus tipi II, diabeti gestacional dhe forma të tjera specifike të diabetit)
  • të ushqyerit patologjik (obeziteti, kequshqyerja)
  • çrregullimeve të metabolizmit të lipideve (hiperlipoproteinemia).

Sëmundjet e gjëndrës tiroide zënë vendin e dytë, menjëherë pas diabetit. Dy prej çrregullimeve më të zakonshme janë funksioni i shtuar, hipertiroidizmi dhe funksioni i zvogëluar, hipotiroidizmi.  Ndryshimet në strukturën e gjëndrës tiroide, zmadhimi më i shpeshtë, struma, mund të shoqërohet me hiperaktivitet, por edhe me hipoaktivitet të gjëndrës në vend të dytë, fill pas diabetit.

Shumë sëmundje të gjëndrës tiroide nuk shkaktojnë dhimbje individuale. Ecuria e mëvonshme e sëmundjes mund të karakterizohet si e fshehtë, e panjohur, deri në momentin e zhvillimit të komplikimeve.  Shumica e çrregullimeve të gjëndrës tiroide që zbulohen në kohë mund të kurohen plotësisht.

Diagnoza vendoset me anamnezë, ekzaminim objektiv, analizë hormonale dhe ekzaminim me ultratinguj me Doppler me ngjyra.

Ekografia përcakton madhësinë e gjëndrës, ndryshimet në strukturën dhe vaskularizimin e parenkimës. Ndryshimet fokale ose të lokalizuara (nyje ose kist) zbulohen dhe vlerësohen. Bazuar në gjetjet, merret një vendim për trajtim ose ndjekje të mëtejshme.

Krahas ekzaminimit klinik nga specialisti i endokrinologjisë, të gjithë pacientët tanë janë në dispozicion të ekzaminimit ekografik të gjëndrës tiroide, abdomenit (gjendrës mbiveshkore, pankreasit) si dhe diagnostifikimit të plotë laboratorik.

Ekipi ynë i endokrinologëve

Në spitalin tonë, një ekip ekspertësh endokrinologësh kujdeset për gjendjen e sistemit tuaj endokrin: gjëndrra e hipofizës, gjëndra tiroide, pankreasi (diabeti mellitus), gjëndra mbiveshkore.

Në laboratorin e spitalit CODRA mund të kryhen analiza hormonale (T3-triiodothyronine, T4-tiroksinë, T3 pa fT3, T4 pa fT4, TSH, Anti-TG At, Anti-TPO At, Tiroglobulinë, PTH, Estradiol, FSH, LH, Prolaktinë, Progesterone, Testosterone, 17-OH progesterone, ACTH, Kortizol).

Në spitalin CODRA krahas ekzaminimeve kryejmë të gjitha llojet e operacioneve: kirurgji të tiroides, FNAB të noduseve tiroide, kirurgji pankreatike, trajtim obeziteti procedura bariatrike, gastrektomia me mëngë, si dhe balon intragastrik.


Mjekët


Call Now Button