Vertebroplastika


Sot ekziston një ndërhyrje shumë efektive për zgjidhjen e frakturave osteoporotike vertebrale. Vertebroplastika është një ndërhyrje minimale invazive, e cila praktikohet në Qendrën e Neurokirurgjisë të Spitalit CODRA. Vertebroplastika zgjidh frakturën e rruazave të shtyllës kurrizore te pacientët e zgjuar, pa prerje klasike, me anestezi lokale.

Duke pasur parasysh se kandidatë për vertebroplastikë janë zakonisht pacientë të moshuar me sëmundje të shumta shoqëruese, kjo lloj ndërhyrjeje është ideale për ta sepse kryhet me anestezi lokale. Pacientët me fraktura vertebrale osteoporotike, dhimbja e të cilëve nuk largohet pas tre javësh trajtimi konservativ (vënia e një ortoze me pushim dhe analgjezi adekuate), janë kandidatë për vertebroplastikë, si dhe pacientët me ndryshime osteolitike metastatike, tek të cilët është muri i pasmë kockor. të ruajtura. Efektiviteti dhe suksesi i kësaj procedure, kryesisht në regresionin e dhimbjes akute dhe stabilizimin e segmentit, sipas literaturës së sotme, është rreth 90%. Në shumicën e rasteve, dhimbja zvogëlohet pothuajse menjëherë pas vertebroplastikës, në të tjerat brenda 48 orëve.

Metoda e vertebroplastikës kryhet me anestezi lokale, në mënyrë perkutane, duke futur një gjilpërë me diametër rreth 1.5 mm, përmes një shpimi nëpër lëkurë dhe nën kontrollin e aparatit me rreze X dhe vendosjen e saj në trupin e vertebrës. Më pas, në trupin e rruazës aplikohet polimetilmetakrilat i lëngshëm i “çimentos së kockave” (PMMA), i cili thahet dhe ngurtësohet pas një kohe të shkurtër (rreth 15 minuta) dhe në këtë mënyrë stabilizohet vertebra e thyer dhe pacienti e lehtëson vetë dhimbjen.

Ph.D. mjek. Nenad Zhivkoviq në punën e tij të përditshme kryen vertebroplastikë me çimento kockore të gjeneratës së fundit – “Confidence” nga kompania “Johnson&Johnson”. Çimentoja karakterizohet nga viskozitet i lartë, pa fazë të lëngshme. Me ndihmën e një aplikuesi hidraulik dhe me kontroll të shkëlqyer me rreze X, çimentoja aplikohet në mënyrë të sigurt në trupin e vertebrës. Në këtë mënyrë janë shmangur komplikacionet e çimentos së lëngshme.Vetë ndërhyrja përveç anestezisë lokale mund të bëhet edhe me qetësim të lehtë. Procedura zgjat maksimumi një orë, vëzhgimi për dy orë të tjera, pas së cilës pacienti lëshohet në shtëpi. Regjimi në shtrat këshillohet për 24 orët e para pas procedurës, i ndjekur nga vertikalizimi gradual dhe rikthimi në aktivitetet normale të jetës. Kthimi në aktivitete fizike më të rënda, si p.sh. pjesëmarrja në sporte ose ngritje e rëndë, nuk këshillohet deri në gjashtë javë.

Përparësitë e vertebroplastikës:

  • operacion njëditor nën anestezi lokale,
  • ndërhyrje të shkurtër dhe efektive,
  • zgjidhje e përhershme e frakturës vertebrale,
  • pa prerje,
  • ndërprerja e shpejtë e dhimbjes

Call Now Button