Vertebroplastika


Za rješavanje osteoporotskih fraktura pršljenova danas postoji jako efikasna intervencija. Vertebroplastika je minimalno invazivna intervencija, koja se praktikuje u Centru za neurohirurgiju CODRA Bolnice. Vertebroplastikom se rješava fraktura pršljenova kičme kod pacijenata u budnom stanju, bez klasičnog reza, u lokalnoj anesteziji.

vertebroplastika

Kada se primenjuje vertebroplastika?

S obzirom na to da su obično kandidati za vertebroplastiku stariji pacijenti sa brojnim komorbiditetima, ova vrsta intervencije je idealna za njih zbog toga što se izvodi u lokalnoj anesteziji.

Pacijenti sa osteoporotskim prelomima pršljenova, kod kojih bolovi ne prolaze tri nedjelje od konzervativnog liječenja (nošenje ortoze uz mirovanje i adekvatnu analgeziju), kandidati su za vertebroplastiku, kao i pacijenti sa metastatskim osteolitičkim promjena, kod kojih je sačuvan zadnji koštani zid.

Efikasnost i uspješnost ove procedure, prevashodno u regresiji akutnih bolova i stabilizaciji segmenta, prema današnjoj literaturi iznosi oko 90%. Bolovi se kod većine smanjuju gotovo odmah nakon vertebroplastike, kod ostalih u okviru 48 sati.

metoda-vertebroplastike

Metoda vertebroplastike

Metoda vertebroplastike izvodi  se u lokalnoj anesteziji, perkutano, tako što se igla promjera oko 1,5 mm, uvodi punkcijom kroz kožu i pod kontrolom RTG aparata i postavi u tijelo pršljena. Zatim se aplikuje tečni ,,koštani cement“ polimetilmetakrilat (PMMA) u tijelo pršljena, koji se nakon kratkog vremena (oko 15 minuta) osuši i stvrdne i tako stabilizuje frakturisani pršljen, a sam pacijent rješi bola.

Dr sc. med. Nenad Živković u svakodnevnom radu vertebroplastiku radi sa koštanim cementom zadnje generacije – ,,Confidence“, kompanije ,,Johnson&Johnson“. Cement odlikuje veliki viskozitet, bez  tekuće faze. Uz pomoć hidrauličnog aplikatora i uz izvanrednu rendgensku kontrolu, cement se bezbedno aplikuje u tijelo pršljena. Na ovaj način su dodatno izbjegnute komplikacije tekućeg cementa.

Sama intervencija, pored lokalne anestezije, može se raditi i uz blagu sedaciju. Procedura traje najviše jedan sat, opservacija još oko dva sata, nakon čega se pacijent otpušta kući. Savjetuje se mirovanje u krevetu prva 24 sata nakon procedure, a zatim postepena vertikalizacija i vraćanje u normalne životne aktivnosti. Povratak na napornije fizičke aktivnosti, poput učestvovanja u sportu ili dizanja teškog tereta, ne savjetuje se do šest nedjelja.

Prednosti  vertebroplastike:

  • jednodnevna hirurgija u lokalnoj anesteziji,
  • kratka i efikasna intervencija,
  • trajno rješenje frakture pršljena,
  • bez reza,
  • brz prestanak bola

postupak-spinalne-patologije

Kako da zakažete svoj termin u bolnici CODRA?

Budite slobodni da nas kontaktirate putem telefona +382 69 300 300 ili putem email-a codrahospital@codra.me I zakažite svoj stručni pregled već danas.

Call Now Button