Anestezija sa reanimatologijom

Anesteziologija je medicinska specijalizacija koja se bavi smanjenjem ili uklanjanem svijesti i osjećaja vanjskih podražaja (anestezija) odnosno smanjenjem ili otklanjanjem osjećaja boli tokom različitih dijagnostičkih ili terapijskih medicinskih, najčešće hirurških postupaka, uz istovremeno kontinuirano praćenje vitalnih funkcija i održavanje unutrašnje homeostaze u fiziološkim granicama.

Anesteziologija u bolnici CODRA

Edukacija iz područja anesteziologije u Crnoj Gori traje najmanje 4 godine, a sastoji se iz edukacije iz: opšte anesteziologije, specijalne anesteziologije , intenzivne terapije i terapije bola.

Jako je bitno razumjeti značaj anesteziologa u savremenoj medicini. . Ovi specijalisti svojim znanjem doprinose operacionom zahvatu i bez njih se današnja medicina ne može zamisliti. Oni svojom ekspertizom povećavaju bezbijednost pacijenata u raznim operativnim zahvatima, kao i tokom dijagnostikovanja.

Šta je zapravo anesteziologija?

Anestezija podrazumijeva stanje sna koje nije naše prirodno stanje. Ovo je stanje koje se izaziva veštačkim putem pomoću kombinacije ljekova koji se nazivaju anestetici. Oni su kreirani tako da izazovu stanje slično snu u kome ne osjećamo bol a naši mišići su relaksirani.

Pomažu pacijentu da što bezbolnije i bezbednije prođe kroz operativni pristup ali je jako bitno napomenuti da ovaj način uspavljivanja ima I svoja neželjena dejstva. Kao i svaki drugi lijek koji se unosi u organizam. Zato je bitno da se na početku napravi dobar plan kako bi sve proteklo kako treba.

Tipovi anestezije:

Opšta anestezija – Ovo je  preporučeni tip anestezije koji pomaže da kroz zahvat prođete bezbeno. Primjenom ljekova iz grupa sedativa, analgetika I relaksanata, pacijent je uspavan, I ovom prilikom isključeni su svi bolovi, a mišići pacijenta su relaksirani.

Regionalna anestezija – Kao što sam izraz kaže ova anestezija ima zadatak da blokira bol u određenom dijelu tijela. U zavisnosti  od mjesta primjene ove anestezije primjenjuje se spinalna anestezija, epiduralna i periferni nervni blokovi. Koristi se za hirurške zahvate na ekstremitetima.

Analgosedacija – Preporučena je za dnevnu hirurgiju kada isti dan nakon intervencije napuštate bolnicu.

Anesteziolozi i reumatolozi se, u okviru svoje specijalizacije, bave i praćenjem i liječenjem pacijenata u intenzivnoj njezi.

Terapija bola

Terapija bola, odnosno pravovremeno tretiranje i otklanjanje bola za ljekare svih specijalnosti predstavlja jedan od najvažnijih, ali najčešće i najkompleksnijih zadataka.

 

Veoma je važno otkriti uzrok bola ,kao i početi terapiju  na vrijeme, jer se svaka vrsta bola  može izlečiti ili značajno umanjiti.

Terapija bola doprinosi umanjujenju tegoba i na taj način omogućava, normalno obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti

U bolnici Codra moguće je poboljšati kvalitet života pacijenata koji pate od akutnih i hroničnih bolova različitog porekla.

U Codri se tretiraju sve vrste bolnog stanja, a to su najčešće:

 Artroza

Ovo je progresivna hronična degenerativna bolest. U početnoj fazi, liječenje se bazira na primjeni ljekova za ishranu hrskavice.

Primjenjuju se i blokade u samom zglobu koje su vrlo efikasne, a fizikalna terapija omogućava bolju pokretljivost samog zgloba.

Kancerski bol

Kancerski bol je moguće tretirati i ublažiti.

Najčešće se prepisuje kombinacija različitih analgetika i koanalgetika. Preporuka je da se sa terapijom bola kod ovakvih stanja krene odmah kada krenu bolovi slabijeg intenziteta.

Od terapija bola može se postaviti epiduralni kateter.

U okviru našeg Centra za terapiju bola (anesteziologija) postoji i odjeljenje  za palijativno zbrinjavanje pacijenata.

Kako da zakažete svoj pregled u CODRA bolnici?

Budite slobodni da nas kontaktirate putem telefona +382 69 300 300 ili putem email-a codrahospital@codra.me I zakažite svoj stručni pregled već danas.

anesteziologija

Врачи


Call Now Button