Gastroenterologija

U CODRA Bolnici , u okviru segmenta interne medicine, izdvaja se i odsijek Gastroenterologija. U okviru njega  funkcionišu ambulantni i bolnički dio.

U okviru ambulantnog dijela obavljaju se supspecijalistčki pregledi , ultrazvučni pregledi i endoskopije (ezofagogastroduodenoskopija i kolonoskopija).

Pacijenti koji imaju probleme sa organima za varenje (jednjak, želudac, tanko i  debelo crijevo, jetra i pankreas) istog dana mogu  dobiti i pregled gastroenterologa i ultrazvuk abdomena koji izvode naši iskusni ljekari gastroenterohepatolozi  na najsavremenijem ultrazvučnom aparatu.  

Ultrazvučni pregled trbuha

Klasičan ultrazvučni pregled trbuha, pruža detaljan uvid u veličinu i strukturu parenhimatoznih organa: jetre, slezine, pankreasa, žučnog sistema (žučne kese i žučnih puteva). Ovom metodom se može vizuelizovati trbušni deo aorte. Predstavlja efikasnu metodu u otkrivanju i praćenju različitih oboljenja abdominalnih organa. To su najčešće: urođene anomalije, zapaljenske i tumorske promene, prisustvo slobodne tečnosti u trbušnoj duplji,  povrede.

NOVO Na ultrazvučnom aparatu RS85 Prestige  koji u Crnoj Gori jedino ima CODRA Bolnica,  tokom ultrazvučnog pregleda može se odrediti stepen “tvrdoće “ jetre ( shear wave elastografija).

Ovo je neinvazivni, potpuno bezbjedni postupak, kojim se potvrđuje ili isključuje uznapredovala fibroza ili ciroza jetre. Na taj način se izbjegava biopsija jetre koja je invazivna i nije bez rizika od komplikacija.

Ovaj ambulantni dijeo opremljen je Endoskopski  kabinet u kom se izvode  endoskopske procedure kojim se pregledaju jednjak, želudac i dvanaestopalačno crijevo ( “gastroskopija”). Kao i debelo crijevo sa uvidom u završni dio tankog crijeva (“kolonoskopija”).

Endoskopije se izvode na najsavremenijem endoskopskom aparatu  proizvođača Pentax, koji, zahvaljujući specijalnom softveru “I-SCAN”. On omogućava rano otkrivanje svih vrsta prekanceroznih promjena na sluzokoži, koje nekad  nije moguće vidjeti upotrebom samo običnog osvetljenja. Svim pacijentima dostupne su fotografije i, po želji, video snimci, koji potvrđuju endoskopske izvještaje. Osim dijagnostičkih, svakog dana, pacijentima su  dostupne i terapijske endoskopije (odstranjivanje polipa, zaustavljanje krvarenja, širenje suženja u digestivnoj cijevi, postavljanje otvora za hranjenje na prednjem trbušnom zidu).

Svi endoskopski pregledi izvode se i u anesteziji.

U najskorije vrijeme, opseg endoskopskih usluga će se proširiti na tretman angiodisplazija. Tretman proširenih krvnih sudova u sluzokoži crijeva koji su često uzrok malokrvnosti, upotrebom argon plazma koagulacije.

Ezofagogastroduodenoskopija

Gastroskopija je dijagnostičko terapijski endoskopski pregled gornjeg dela gastrointestinalnog (GI) trakta, u okviru odsijeka gastroenterologija koji obuhvata jednjak (deo sistema za varenje, gde se odvija gutanje), želudac i duodenum (dvanaestopalačno crevo). Skraćenica naziva je EGDS. Izvodi se endoskopskim instrumentom – endoskopom, koji ima oblik fleksibilne dugačke cevi, sa video kamerom na vrhu. Tokom gastroskopije moguće je uzeti uzorke tkiva za biopsiju, ili izvesti određene tretmane (kao što su dilatacija, uklanjanje polipa, tretiranje krvarenja).

Kolonoskopija

Kolonoskopija je endoskopska procedura, koja omogućava prikaz izgleda unutrašnjosti za cjelokupno debelo crijevo i završni dio tankog crijeva. Kolonoskopija se izvodi  endoskopskim instrumentom – kolonoskopom, koji ima oblik fleksibilne dugačke cijevi, sa video kamerom na vrhu. Radi se u cilju dijagnostike upala sluznice i patoloških promjena debelog crijeva, a može se raditi i u terapijske svrhe (uklanjanja polipa). U toku kolonoskopije se sa sumnjive promjene može uzeti isječak (biopsija), koji se šalje na patohistološku analizu.

Terapijskom kolonoskopijom vrši se: odstranjivanje polipa, zaustavljanje krvarenja, širenje suženja u digestivnoj cijevi, postavljanje otvora za hranjenje na prednjem trbušnom zidu…).

Ukoliko je potrebno, pacijenti mogu biti hospitalizovani. Tokom boravka u udobnim, savremeno opremljenim bolničkim sobama, pacijentima se sprovodi potrebna dijagnostika  i određuje terapija od strane multidisciplinarnog tima, koji uključuje ne samo gastroenterohepatologe, već po potrebi i specijaliste drugih oblasti interne medicine, hirurge, anesteziologe.

Tretmani


  • Gastroenterološki pregled
  • Gastroskopija
  • Kolonoskopija
  • Anosigmoidoskopija
  • Polipectomije
  • Pasaža tankog crijeva
  • MSCT abdomena
  • Laboratorijske analiza (biohemija, tumor markeri)

Kako da zakažete pregled?

Budite slobodni da nas kontaktirate putem telefona +382 69 300 300 ili putem email-a codrahospital@codra.me I zakažite svoj stručni pregled već danas.


Ljekari


Call Now Button