Radiologija – dijagnostika

U Centru za radiologiju Bolnice CODRA obavljaju se različite dijagnostičke i terapijske procedure u zavisnosti od postavljenje indikacije, a koje pokriva oblast radiologija.

Dijagnostička radiologija

Dijagnostička radiologija koristi neinvazivno snimanje unutrašnjosti organizma u cilju postavljanja dijagnoze. Raspolažemo modernim aparatima koji prilikom snimanja koriste veoma niske doze zračenja, praktično neškodljive za ljudsko tijelo, bez gubitka kvaliteta i preciznosti nalaza.

RENDGEN

Klasična medicinska dijagnostička procedura, kojom se brzo i jednostavno dobijaju bitne informacije za dalji tok liječenja. Najčešće se primjenjuje u ortopediji, traumatologiji, hirurgiji, a predstavlja osnovnu i nezaobilaznu dijagnostiku kod bolesti pluća i srca.Posjedujemo digitalni rentgen čije su osnovne prednosti brzina i kvalitet slike .

SKENER (MSCT)

Multi-slajsna kompjuterizovana tomografija  (MSCT) je neinvazivna dijagnostička metoda koja daje veoma detaljne i precizne prikaze mekih tkiva, krvnih  sudova i kostiju pregledanog dijela tijela (glave, vrata, grudnog koša, abdomena, karlice, gornjih ekstremiteta, donjih ekstremiteta). Skener abdomena i CT pregledi su jednostavni, brzi i bezbolni. Mogu se uraditi odmah kad je potrebno, u nekim slučajevima i bez posebne  pripreme. Da bi se postigla bolja vizuelizacija tkiva i organa, kod  određenih CT snimanja je neophodno pacijentu dati kontrastno sredstvo.

Multi-slajsna kompjuterizovana tomografija (CT skener) je najčešće indikovana kod:

  • Sumnje na tumor ili lokalizovanu infekciju (apsces)
  • Sumnje na trombozu krvnog suda, aneurizmu, krvarenje
  • Traume i sumnje na unutrašnje krvarenje
  • Oštećenja mišića i preloma kosti

radiologija-skener

SKENER U KARDIOVASKULARNOJ DIJAGNOSTICI

Kompjuterizovana multi-slajsna tomografija omogućava i kompletan i  neinvazivan pregled krvnih sudova (CT angiografiju), u trajanju od samo  nekoliko sekundi, kao i CT koronarografiju. MSCT koronarografija je vrlo korisna u dijagnostici srčanih oboljenja – prije svega bolesti  koronarnih krvnih sudova. U nekim slučajevima može adekvatno da  zamijeni invazivnu koronarografiju. Ova metoda je dobro rješenje i za  praćenje stanja operisanih bolesnika i pacijenata sa bypass-om, kod  kojih je bezbjednije provjeravati prohodnost graftova uz pomoć skenera  nego koronarografijom.

SKENER U GASTROENTEROLOGIJI

U dijagnostikovanju bolesti digestivnog trakta, neinvazivna CT kolonografija (virtuelna kolonoskopija) može da zamijeni invazivnu kolonoskopiju koja  je kod nekih pacijenata kontraindikovana. Riječ je o starijim osobama i  pacijentima sa težim srčanim bolestima, sa suženim lumenom crijeva zbog  rasta tumora, ili drugim potencijalnim rizicima. CT kolonografija je  komforna i brza metoda koja ne zahtijeva sedaciju, a omogućava detekciju  promjena manjih od 10 milimetara. Njome se mogu otkriti tumori, polipi,  krvarenja, upalne bolesti crijeva, divertikuloza, i td. Indikovana je i kod  pacijenata sa niskim ili umjerenim rizikom za karcinom debelog crijeva (kolona), koji nijesu motivisani ili iz bilo kog drugog razloga nijesu spremni da se podvrgnu nekomfornoj klasičnoj endoskopskoj kolonoskopiji.

Ultrazvučna dijagnostika

Klasičan ultrazvučni pregled tkiva i organapruža detaljan uvid u veličinu i strukturu mekih tkiva i parenhimatoznih organa: jetre, slezine, pankreasa, žučnog sistema (žučne kese i žučnih puteva), bubrega, nadbubrežne žlijezde, prostate, štitne žlijezde. Ovom metodom  mogu se vizuelizovati krvni sudovi. Predstavlja efikasnu metodu u otkrivanju i praćenju različitih oboljenja  organa kao što su: urođene anomalije, zapaljenske i tumorske promjene, prisustvo slobodne tečnosti, aneurizme, povrede.

NOVO  Novitet u Codra Bolnici je Ultrazvučni aparat RS85 Prestige – revolucionarna tehnologija sa novim dijagnostičkim karakteristikama, zasnovanim na vrhunskim performansama snimanja. Ovakav aparat, pa samim tim i dijagnostika ovog nivoa, u Crnoj Gori dostupni su jedino u CODRA Bolnici.

rs85-prestige-skener-dopler

Ultrazvučni aparat poslednje generacije  RS85  Prestige  predstavlja veliki korak naprijed u ultrazvučnoj i doppler dijagnostici svih regija u organizmu. Tokom ultrazvučnog pregleda može se odrediti stepen “tvrdoće “ jetre ( shear wave elastografija), neinvazivnim, potpuno bezbjednim postupkom, kojim se potvrđuje ili isključuje uznapredovala fibroza ili ciroza jetre. Na taj način se izbjegava biopsija jetre koja je invazivna i nije bez rizika od komplikacija.

dr-sinisa-rusovic-radiolog
Interventna radiologija

Interventna radiologija je dio invazivne radiologije koja pomoću radioloških uređaja (prije svega ultazvuk i  skener ) liječi određene bolesti. Radiološki uređaji se koriste da se u čovječije tijelo, tj. direktno u patološku promjenu, ciljano uvede uređaj (najčešće specijalni kateter) kako bi se bolest liječila, a promjena otklonila bez hirurške intervencije. Ovakve interventne radiološke procedure ne zahtijevaju, kao kod hirurške intervencije, potpunu anesteziju, već samo blagu sedaciju i analgeziju. Interventne radiološke procedure traju kraće od operacije, mnogo su manje agresivne, i pacijenti se brže oporavljaju.

U službi Interventne radiologije bolnice CODRA angažovani su visokospecijalizvani radiolozi supspecijalisti intervetne radiologije, posebno obučeni za izvođenje interventnih radioloških procedura. CODRA raspolaže savremeno opremljenom salom za interventnu radiologiju.

Kako da zakažete pregled?

Budite slobodni da nas kontaktirate putem telefona +382 69 300 300 ili putem email-a codrahospital@codra.me I zakažite svoj stručni pregled već danas.

Ljekari


Call Now Button