Oftalmologija


Stručni tim oftalmologa CODRA Bolnice se brine da sve probleme koje imate sa vidom rješite brzo i efikasno. Oftalmologija omogućava da najkraćim putem stignete do precizne dijagnoze, uz temeljno istraživanje i najsavremeniji pristup i moderne tehnologije, do trajnog riješenja problema.

U Centru za Oftalmologiju CODRA Bolnice, počevši od dioptrijskih pregleda, do rješavanja kompleksnijih procedura, usavršavajući se konstantno i koristeći najsavremenije tehnologije, naš tim je spreman da odgovori na svaki izazov. Dijagnostičke procedure koje koristi oftalmologija su većinom neinvazivne za pacijenta. Detaljnom anamnezom i uz pomoć savremene aparature dijagnostikujemo  problem, dajemo dalje smjernice i predložimo najbolje rješenje za vaše oči. Zajedno i posvećeno do cilja.

Oftalmologija – Postupak

  1. AMBULANTNI DIO

U okviru Centra za Oftalmologiju, u dvije oftalmološke ambulante, opremljene najsavremenijom opremom, rade se dijagnostičke procedure:

Kompletan oftalmološki pregled, oftalmološki ultrazvučni pregled (AiB scan), OCT-optička koherentna tomografija, kompijuterizovano vidno polje (KVP), mjerenje očnog pritiska, dnevna kriva očnog pritiska, ispitivanje suvoće oka (Širmer test), pahimetrija, IOL Master-biometrijske karakteristike rožnjače i sočiva, ispitivanje kolornog vida.

  1. OPERATIVNI DIO

U okviru operacionog bloka CODRA Bolnice, sa sedam operacionih sala, jedna je namijenjena isključivo  za oftalmologiju i  opremljena  najmodernijim aparatima  vrhunske tehnologije za izvođenje operativnih zahvata na oku:

MIKROHIRURGIJA OKA

  1. HIRURGIJA KATARAKTE– Ultrazvučnom operacijom-fakoemulzifikacijom, komforno i brzo, bezbolno, za manje od 10 minuta, u lokalnoj anesteziji, u jednodnevnoj hirurgiji-bez ostajanja u bolnici, vraća se kataraktom narušena vidna funkcija . Time je omogućeno da vidite, odmah po operaciji. Izborom odgovarajućeg intraokularnog sočiva, u dodgovoru sa oftalmologom, na ovaj način se i koriguje dioptrija na blizinu, ili na daljinu.

Ukoliko ne želite da zavisite od naočara – ni za daljinu , kao ni za čitanje Ili rad na kompjuteru, onda je vaš izbor multifokalni implant. Samo bogato iskustvo u ovoj tehnici , kao i u rješavanju različitih komplikovanih slučajeva, daje maksimalnu sigurnost i korišćenje svih mogućnosti savremene oftalmologije.

  1. VITRORETINALNA HIRURGIJA (hirurgija mrežnjače i staklastog tijela)

Odlubljena mrežnjača ili ablacija retine nije razlog da izgubite vid. Tim stručnjaka Bolnice Codra, napraviće odgovarajuću procjenu stanja vaše mrežnjače i odlučiti da li vam je potrebna savremena intervencija, vitrektomija, za hirurško liječenje mrežnjače i vraćanje vašeg vida!

Zahvaljujući radu vrhunskih stručnjaka i korišćenju opreme vrhunske tehnologije, oftalmologija pomaže da se postigne se savršena vizuelizacija tokom operacije što omogućava da se dosegne do krajnje periferije očnog dna , što daje uslove za što precizniju i prefinjeniju hirurgiju i kompletno rješavanje  problema na mrežnjači sa dugotrajnim efektom.

Ostale operacije oka

Osim gore navedenih mikrohiruških procedura u bolnici Codra  se obavljaju i ostale operacije:

  1. Operacija glaukoma (trabekulektomija)

Glaukom, u najširem smislu,  čini grupa oboljenja sa oštećenjem očnog živca i gubitkom vidne funkcije, sljepilom kao definitivnim završetkom, u koliko se ne liječi.

Najčešče je hronično, često nastupa pritajeno, bez upadljivih simptoma u početku, bezbolno, a ipak ostavlja alarmantan broj slijepih ljudi različite starosti.

Povišen očni pritisak , kao najčešći manifestni znak oboljenja, sem u vrijednostima duplo većim od normalnih, ne boli. U situacijama akutnih stanja , sa visokim vrijednostima očnog pritiska, oko je “tvrdo” i bolno, sa širenjem bola cijelom polovinom glave.

Glaukom napada prvo periferni vid, dok centralni vid dugo ostaje očuvan. Zato su prvi simptomi “nijemi”. Kada nastupi bol i evidentan defekt u vidnom polju , obično je veliki dio živca već propao, a oštećenja su nepovratna.

Terapija u ovom momentu ima za cilj da zaustavi bolest na tom stadijumu i da pritisak u oku drži pod kontrolom.  Ovo je oboljenje doživotno, a blagovremena i adekvatna terapija omogućava normalan život sa bolešću koja je pod kontrolom.

  1. Xanthelasma na kapcima
  2. Uklanjanje viška kože na kapcima, entropijum i ektropijum očnog kapka (uvrnut i izvrnut očni kapak
  3. Pterigijum -Unutrašnja duplikatura vežnjače metodom autotransplatacije
  4. Halacion (čmičak) na oku ,
  5. Tumori na kapcima i konjuktivi

 

Za vas se brine naš stručni tim oftalmologa:

– Prof. Dr Tamara Milenkaja

– Prof. Dr Petar Aleksić

– Dr Vladimir Draganić

– Dr sci. med. Siniša Babović

– Prof Dr Miroslav  Stamenković

– Dr Nebojša Nikitović

– Dr Jelena Radojičić

– Prof dr Sofija Davidović

Kako da zakažete pregled?

Budite slobodni da nas kontaktirate putem telefona +382 69 300 300 ili putem email-a codrahospital@codra.me I zakažite svoj stručni pregled već danas.

Ljekari


Call Now Button