Mjekësi hiperbarike

Në shtresën bazë të shumë gjendjeve patologjike ka hipoksi – sasia e vogël ose më e ulët se niveli normal i presionit të oksigjenit. Përdorimi mjekësor i oksigjenit në trajtimin e sëmundjeve të shumta është një praktikë e zakonshme në të gjitha qendrat mjekësore në mbarë botën.

Qendra Hiperbarike CODRA ka një dhomë hiperbarike moderne me shumë shtretër (8+2), ndarë në dy sektorë, të prodhuar nga prodhuesi më i famshëm në botë HAUX. Ajo është prodhuar sipas kërkesave dhe nevojave të institucionit tonë. Dhoma është plotësisht e automatizuar dhe plotëson të gjitha parakërkesat e nevojshme për një zbatim profesional dhe të sigurt të terapisë së oksigjenimit hiperbarik.

Automatizimi i të gjithë procesit të menaxhimit dhe aftësia për të monitoruar parametrat e nevojshëm gjatë terapisë, mbikëqyrja audio vizuale e zbatimit të terapisë, sediljet ergonomike, kontrolli klimës, na lejojnë të ofrojmë terapi të oksigjenimit hiperbarik në nivelin më të lartë teknik.

Duke respektuar të gjitha standardet e mjekësisë hiperbarike, ne përpiqemi t’u ofrojmë pacientëve trajtimin sa më optimal me efikasitetin maksimal gjatë aplikimit të terapisë. Të gjitha trajtimet kryhen nën mbikëqyrjen e mjekëve tanë dhe anëtarëve të stafit të cilët janë të trajnuar për të menaxhuar sistemin  e terapisë së oksigjenimit hiperbarik  Numri i trajtimeve është individual për secilin nga pacientët. Një nga mjekët tanë pas ekzaminimit dhe inspektimit të dokumentacionit mjekësor të pacientit harton një plan terapie. Plani i terapisë, protokolli i trajtimit dhe numri i trajtimeve varen nga indikacionet, gjendja e pacientit si dhe nga përgjigja ndaj terapisë së aplikuar. Disa kushte urgjente kërkojnë disa terapi në këto dhoma, rastet kronike të plagëve, infeksionet e indeve të buta dhe komplikimet e diabetit kërkojnë deri në 20-30 ekspozime, në rastet e osteomielitit 40-60 ekspozime. Për të përmirësuar gjendjen e përgjithshme psikofizike tek njerëzit e shëndetshëm rekomandohen 10-15 ekspozime.

INDIKACIONE

Bazuar në mekanizmin e veprimit dhe efektet e sipërpërmendura të terapisë së oksigjenimit hiperbarik, nuk ka pothuajse asnjë fushë të mjekësisë në të cilën nuk zbatohet oksigjenimi hiperbarik:

 •  Mjekësia e urgjencës – gangrenë gazi, embolia me gaz arterial, helmim nga monoksidi i karbonit dhe cianidi, sëmundja e dekompresimit, ishemia akute traumatike (lëndimet nga shtypja dhe sindroma e ndarjes), sepsis
 •  Kirurgjia – infeksione të indeve të buta, fasciti nekrotizues, plagë kronike, ulçera arteriale, venoze dhe të përziera, këmba diabetike, gëlbazë diabetike, gangrenë, dekubit
 •  Kirurgjia vaskulare – Ateroskleroza, insuficienca arteriale akute dhe kronike, ndryshime ishemike të ekstremiteteve të poshtme, Mb Buerger, Mb Raynaud, vaskuliti
 •  Neurologjia – Skleroza e shumëfishtë, migrena, dhimbje koke grupore, polineuropatitë e etiologjive të ndryshme (diabetike, alkoolike, medikamente), gjendjet pas goditjes, nevralgjia trigeminale, sëmundja e Parkinsonit, demenca
 • Dermatovenerologjia– pyoderma gangrenosum, psoriasis
 •  Reumatologjia – skleroza sistemike, osteoporoza, artriti reumatoid, lupusi, fibromialgjia
 •  Ortopedia dhe traumatologjia – osteonekroza disbarike, nekroza aseptike e kokës së femurit dhe humerusit, osteomieliti refraktar kronik
 •  Kirurgjia plastike dhe rindërtuese – graftet e dëmtuara të lëkurës, djegiet, ngricat
 •  Urologjia – Gangrena Fournier, cystitis pas rrezatimit, impotencë vaskulare
 •  Gjinekologjia – steriliteti
 •  ORL – shurdhim akute, otitis i jashtëm malinj, tringëllimë në veshët, paraliza e Bell-it
 •  Oftalmologjia – mbyllja e arteries qendrore të retinës
 •  Hematologjia – anemi e rëndë
 •  Gastroenterologjia – koliti ulceroz dhe sëmundja e Crohn
 •  Mjekësia sportive – trajtimi i lëndimeve sportive të muskujve, kockave, tendinave, përshpejtimi i rikuperimit pas garave dhe stërvitjeve rraskapitëse
 •  Pediatria – paraliza cerebrale, autizmi
 •  Onkologjia – nekrozë pas rrezatimit të lëkurës dhe indeve të buta, rritje e ndjeshmërisë ndaj radios së indeve tumorale
 •  Mjekësia fizike dhe rehabilitimi – në rehabilitimin pas goditjes në tru, sëmundjeve koronare, sëmundjeve vaskulare periferike, parezë dhe paraplegji, encefalopati toksike
 •  Neurokirurgjia – abscesi cerebral, lëndimet traumatike të trurit
 •  Stomatologjia – osteomieliti i mandibulës, infeksionet pas ndërhyrjeve kirurgjikale dhe nxjerrjes së dhëmbëve, para dhe pas vendosjes së implantit
 • Anti-plakja dhe post sindromës COVID
Call Now Button