Oksigjeni si kurë

Përveçse është imperativ për të gjithë organizmat e gjallë, oksigjeni mund të përdoret edhe si kurë. Mjaftojnë vetëm 3-4 minuta pa oksigjen për të shkaktuar dëmtime të përhershme të indeve të trurit.

Për disa sëmundje HBOT është ilaçi i zgjedhur dhe më shpesh aplikohet te njerëzit e shëndetshëm me qëllim parandalimin e sëmundjeve dhe përmirësimin e gjendjes së përgjithshme psikofizike. Duke pasur parasysh të gjitha sa më sipër, nuk ka pothuajse asnjë fushë të mjekësisë në të cilën HBO nuk është i zbatueshëm.

Ajri që thithim përmban 21% të oksigjenit. Gjatë frymëmarrjes, oksigjeni shpërndahet në qarkullimin e gjakut, lidhet me hemoglobinën në eritrocite dhe e transporton atë përmes gjakut. Ngopja e hemoglobinës është 97% dhe përveç kësaj ka vend për një rritje totale prej 3%. Megjithatë, parimi i veprimit të HBO bazohet në ligjet e fizikës të cilat mundësojnë shpërbërjen e një sasie më të madhe të oksigjenit në plazmë dhe transportin e oksigjenit në qeliza në këtë mënyrë. Duke rritur presionin e ambientit në dhomën hiperbarike dhe duke thithur 100% oksigjen molekular, gazi (oksigjeni) i thithur tretet në plazmën e gjakut dhe rritet presioni i pjesshëm i oksigjenit. . Në këtë mënyrë, në gjak treten deri në 20 herë më shumë oksigjen, gjë që mundëson transportin e tij dhe korrigjimin e hipoksisë, pa varësi nga eritrocitet.

Me aplikimin e terapisë HBO, organizmi pajiset me bollëkun e oksigjenit që i nevojiten indeve dhe qelizave për funksionimin e tyre normal dhe për korrigjimin e hipoksisë si bazë e sëmundjeve të shumta.

Deri më tani, shkenca nuk ka qenë në gjendje të gjejë një ilaç ose një mjet që do të rrisë sasinë e oksigjenit të disponueshëm në gjak. E vetmja metodë e njohur aktualisht është aplikimi i vetë oksigjenit, dhe metoda më efektive e aplikimit është HBOT.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ka shumë efekte terapeutike të terapisë HBO, dhe disa prej tyre janë:

  • Angiogjeneza – stimulon rritjen e kapilarëve në indin hipoksi dhe përshpejton shërimin e plagëve. Është një përgjigje indirekte dhe e vonuar ndaj aplikimit të oksigjenimit hiperbarik. Efekti terapeutik përfshin proliferimin e fibroblasteve, prodhimin e kolagjenit dhe stimulimin e angiogjenezës kapilar.
  • Hiperoksigjenimi – nivelet e larta të oksigjenit ndihmojnë në rivendosjen e funksioneve qelizore. Mundëson rimbushjen e shpejtë të oksigjenit tek indet me perfuzion të dobët për shkak të rrjedhjes së gjakut të dëmtuar.
  • Osteogjeneza – stimulon krijimin e indit të ri kockor në fraktura dhe ind kockor të komprometuar
  • Vazokonstriksioni – çon në uljen e ënjtjes në trajtimin e sindromës së kompartmentit dhe ishemive të tjera akute, në traumatizëm, si dhe reduktimin e edemës intersticiale pas rivaskularizimit.
  • Riparimi dhe rigjenerimi i indeve duke rritur prodhimin e qelizave staminale
  • Reduktimi i inflamacionit
  • Stimulimi i përgjigjes imune
  • Efekt baktericid dhe bakteriostatik (veçanërisht me bakteret anaerobe)
  • Efekt sinergjik me antibiotikë
  • Përmirësimi i funksionit të qelizave të trurit
Call Now Button