Teknika minimale invazive për trajtimin e hernies së diskut

Hernia diskale është rezultat i ndryshimeve degjenerative që çojnë në konsumim ose dëmtim të një ose më shumë disqeve. Zhvendosja e diskut ndërvertebral në kanalin kurrizor shpesh çon në shtrëngim dhe inflamacion të nervit me dhimbje të forta në qafë ose shpinë që shpesh përhapet poshtë krahut ose këmbës. Pacienti mund të ndjejë gjithashtu dobësi të muskujve, ndjesi shpimi gjilpërash në krahë ose këmbë dhe në pjesën e poshtme të shtyllës kurrizore.

Teknikat minimale invazive për trajtimin e hernies së diskut dhe sëmundjeve të tjera degjenerative të shtyllës kurrizore përfshijnë teknika që, me trauma minimale të indeve, arrijnë efektin maksimal.

Diagnoza vendoset në bazë të një imazhi me rreze X, një imazh skaner dhe një ekzaminim klinik. Kur terapia konservative nuk jep rezultate të kënaqshme, konsultohet një neurokirurg për të përcaktuar nëse ka një indikacion për një nga metodat e trajtimit kirurgjik (si kirurgjia endoskopike ose mikroskopike e shtyllës kurrizore) ose për një nga metodat minimale invazive (PRDD).

PRDD – dekompresimi perkutan i diskut me radiofrekuencë është një teknikë minimalisht invazive e cila zgjidh problemin e hernies së diskut pa një prerje kirurgjikale, me rrymë radiofrekuence nën anestezi lokale. Kjo procedurë moderne ka shumë përparësi:
Bëhet nën anestezi lokale
Procedura prej pesëmbëdhjetë minutash
Traumat e indeve dhe gjakderdhja janë minimale
Asnjë plagë
Heqja e shpejtë e dhimbjes
Procesi i shkurtër i rikuperimit
Pacienti mund të shkojë në shtëpi një orë pas ndërhyrjes

Para operacionit, është e nevojshme të përcaktohet vendndodhja e saktë e prolapsit, d.m.th. vendndodhja ku indi kërc ka dalë nga kanali kurrizor dhe ka shtypur rrënjën e një nervi në kolonën kurrizore.

Më shpesh, pacientët vuajnë nga dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, e cila shkaktohet nga prolapsi në nivelin e rruazave lumbare L4-L5 dhe/ose L5-S1. Një radiografi, skaner ose MRI siguron lokalizimin e saktë.

Procedura fillon me administrimin e anestezisë lokale. Pastaj një sondë që përcjell rrymë të radiofrekuencës kalon përmes vrimës në lëkurë. Energjia e çliruar nga rryma e radiofrekuencës aplikohet në disk, në mënyrë që ai të tkurret dhe nervi i shtypur të lirohet nga presioni (procesi i dekompresimit).

Në Spitalin CODRA kryhen të gjitha llojet e procedurave dhe teknikave të trajtimit minimal invaziv për hernie diskale dhe sëmundje të tjera degjenerative të shtyllës kurrizore nga Dr. Sci. Med. Nenad Živković, specialist i neurokirurgjisë, kirurg kurrizor dhe bashkëpunëtor shkencor, me synimin për të zbatuar tendencat e reja globale në trajtimin e patologjisë kurrizore në Mal të Zi, të cilat ai i zotëroi dhe i perfeksionoi në masë të madhe duke punuar me disa nga ekspertët më të mirë botërorë në këtë fushë. Dr sci. Med. Nenad Živković ka mbi 50 punime shkencore të botuara në fushën e neurokirurgjisë, si dhe dy libra, njëri prej të cilëve është botuar në Gjermani.

Call Now Button