Minimalno invazivne tehnike za rješavanje diskus hernije

Diskus hernija je rezultat degenerativnih promjena koje dovode do trošenja ili oštećenja jednog ili više diskova. Pomjeranjem međupršljenskog diska u spinalni kanal često dolazi do uklještenja i upale nerva uz jak bol u vratu ili leđima koji se često širi niz ruku ili nogu. Pacijent može osjećati i slabost mišića, trnjenje u rukama ili nogama i sjedalnom dijelu kičme.

Minimalno invazivne tehnike liječenja diskus hernije i drugih degenerativnih oboljenja kičme uključuju tehnike koje, uz minimalnu traumatizaciju tkiva, postižu maksimalan efekat.

Dijagnoza se utvrđuje na osnovu rendgenskog snimka, snimka skenerom i kliničkim pregledom.  Kada konzervativna  terapija ne da zadovoljavajuće rezultate, konsultuje se neurohirurg kako bi utvrdio da li postoji indikacija za neku od hirurških metoda liječenja (kao što su endoskopska ili mikroskopska operacija kičme) ili za neku od minimalno invazivnih metoda.

PRDD  ili perkutana radiofrekventna dekompresija diska je minimalno invazivna tehnika gdje se  bez hirurškog reza, radiofrekventnom strujom u lokalnoj anesteziji, rješava problem diskus hernije. Ova savremena procedura ima mnoge prednosti:

  • radi se u lokalnoj anesteziji
  • traje petnaestak minuta
  • traumatizacija tkiva i krvarenje su minimalni
  • nema ožiljka
  • bol brzo nestaje
  • oporavak je kratak
  • pacijent sat vremena nakon intervencije može da ide kući

Prije operacije je neophodno da se tačno utvrdi mjesto prolapsa tj. mjesto na kome je dio hrskavičavog tkiva izašao u spinalni kanal i nagnječio korijen određenog nerva na kičmenom stubu. Najčešće pacijente muči bol u krstima , koje izaziva prolaps na nivou lumbalnih pršljenova L4-L5 i/ili L5-S1. Rendgenski snimak, snimak skenerom ili magnetnom rezonancom daje tačnu lokalizaciju.

Procedura započinje davanjem lokalne anestezije. Potom se kroz rupicu na koži provlači  sonda koja provodi radiofrekventnu struju. Energija koju oslobađa  radiofrekventna struja se primjenjuju na disk, kako bi se on skupio i tako se uklješteni nerv oslobodio pritiska (što je proces dekompresije).

Sve vrste operacija i minimalno invazivnih tehnika liječenja diskus hernije i drugih degenerativnih oboljenja kičme u CODRA Bolnici izvodi Dr sci. med. Nenad Živković, specijalista neurohirurgije, spinalni hirurg i naučni saradnik, sa ciljem  da se  implementiraju novi svjetski trendovi liječenja spinalne patologije i u Crnoj Gori, a koje je dobrim dijelom savladao i usavršio radeći sa nekim od najboljih svjetskih stručnjaka u ovoj oblasti. Dr sci. med. Nenad Živković ima preko 50 objavljenih naučnih radova iz oblasti neurohirurije, kao i dvije knjige, od kojih je jedna publikovana u Njemačkoj.

Call Now Button