Strabizmi – diagnoza dhe trajtimi

Strabizmi është një çrregullim i pozicionit ose lëvizjes së syve në të cilin të dy sytë nuk kanë të njëjtin drejtim të shikimit. Në sytë e shëndetshëm, të dy sytë qëndrojnë drejt duke parë në të njëjtën pikë dhe lëvizjet e lëvizjes janë të koordinuara. Ky devijim i pozicionit të syrit dhe shikimit binocular përfaqëson në fakt një anomali motorike dhe shqisore. Kjo praktikisht nënkupton pamundësinë e drejtimit të njëkohshëm të të dy syve, pra vijave të shikimit në pikën që po fiksohet, dhe formimin e një imazhi unik.

Një parakusht thelbësor për zhvillimin normal të funksionit vizual është pozicioni paralel i syve. Kur nuk është kështu dhe kur shfaqen devijimet, pra kthimi i syrit – akset vizuale, këto gjendje quhen strabizëm.

Presbiopia ose strabizmi është i pranishëm në rreth pesë për qind të popullsisë së fëmijëve dhe më së shpeshti shfaqet para moshës tre vjeçare. Kjo është arsyeja më e zakonshme pse prindërit e sjellin fëmijën e tyre për një ekzaminim okulistik. Në disa raste, strabizmi ndodh sepse lëvizja e njërit sy në një drejtim të caktuar është e kufizuar. Tek fëmijët, strabizmi është zakonisht i lindur ose zhvillohet në fëmijërinë e hershme dhe mund të ndodhë edhe me lëndime mekanike dhe sëmundje të ndryshme neurologjike dhe të brendshme. Presbiopia tek fëmijët është zakonisht e lehtë për t’u parë dhe një reagim i shpejtë nga diagnoza në trajtim ka një rëndësi të madhe për zhvillimin normal të funksionit vizual dhe cilësinë e shikimit binocular.

Astigmatizmi shfaqet edhe te pacientët e rritur, por më rrallë, kryesisht për shkak të sëmundjeve neurologjike, të brendshme dhe sistemike.

Strabizmi tek fëmijët pengon zhvillimin e shëndetshëm të shikimit dhe për këtë arsye është e rëndësishme që trajtimi të fillohet sa më shpejt që të jetë e mundur. Trajtimi i strabizmit mund të jetë konservativ dhe kirurgjik.

Trajtimi konservativ synon një mprehtësi më të mirë vizuale në të dy sytë duke vendosur syze ose arna. Ndonjëherë syzet janë të mjaftueshme për të korrigjuar dhe kuruar strabizmin e një fëmije. Nëse trajtimi konservativ nuk është i mjaftueshëm, përdoret ndërhyrja kirurgjikale – te fëmijët edhe para vitit të parë të jetës, nëse është e nevojshme. Qëllimi është që problemet të eliminohen herët në mënyrë që shikimi binocular dhe stereo të zhvillohet normalisht.

Operacionet e strabizmit tek të rriturit, ku zhvillimi i shikimit është i plotë, bëhen për arsye kozmetike dhe socio-ekonomike (përjashtim i shpeshtë social). Eliminimi i strabizmit i mundëson pacientit një pamje më të mirë estetike dhe përshtatshmëri më të lehtë sociale.

Në Qendrën e Oftalmologjisë të Spitalit Codra, problemin e strabizmit e trajton Dr.Nada Miliq, specialiste e oftalmologjisë, subspecialiste në fushën e strabizmit, një nga ekspertet kryesore në zonën tonë.
Ajo ka fituar njohuri dhe përvojë në edukime dhe trajnime të shumta, brenda dhe jashtë vendit, në klinika të njohura në Gjenevë, Pragë dhe Londër. Dr. Nada Miliq merret me kirurgjinë e strabizmit tek fëmijët dhe të rriturit, si dhe me trajtimin e shikimit të ulët tek fëmijët.

Për më shumë lexoni në: https://www.vijesti.me/lifestyle/ljepota-i-zdravlje/612025/strabizam-razrokost-detekcija-i-lijecenje-promo

Call Now Button