Strabizam (razrokost)- dijagnostika i liječenje

Strabizam  (razrokost) je poremećaj položaja ili pokretljivosti očiju kod kojeg oba oka nemaju zajednički smjer gledanja. Kod  zdravih očiju oba oka stoje ravno gledajući u istu tačku, a pokreti pomicanja su usklađeni. Ova  devijacija položaja očiju i binokularnog vida, predstavlja zapravo motornu i senzornu anomaliju. To praktično znači nemogućnost istovremenog usmjeravanja oba oka, odnosno vidnih linija ka tački koja se  fiksira, i formiranje jedinstvenog lika.

Bitan preduslov za normalan razvoj vidne funkcije je paralelan položaj očiju. Kada ovo nije slučaj i kada se pojave  devijacije, odnosno skretanje oka – vidnih osovina, ovakva stanja se  nazivaju strabizam.

Razrokost ili strabizam je zastupljen u oko pet odsto dječije populacije i najčešće se javlja do treće  godine zivota.To je najčešći razlog zbog čega roditelji dovode dijete na oftalmološki pregled. U nekim slučajevima strabizam nastaje jer je ograničena pokretljivost jednog oka u određenom smjeru. Kod djece je strabizam obično urođen  ili se razvija u ranoj dječijoj dobi, a može nastati i kod mehaničkih povrijeda i različitih neuroloških i internističkih oboljenja. Razrokost kod djece se najčešće lako uočava i brza reakcija od dijagnoze do liječenja od velikog je značaja za  normalan razvoj vidne funkcije i kvalitet binokularnog vida.

Razrokost se javlja i kod odraslih pacijenata,  ali rjeđe, uglavnom zbog  neuroloških, internističkih i sistemskih bolesti.

Strabizam kod djece ometa zdrav razvoj vida i  zato je važno što ranije započeti s liječenjem.Liječenje strabizma može biti konzervativno i hirurško.

Konzervativno liječenje ima za cilj bolju vidnu oštrinu na oba oka nošenjem naočara ili flastera. Ponekad su naočare dovoljne da dijete ispravi i izliječi strabizam. Ukoliko konzervativno liječenje nije dovoljno, pristupa se hirurškom zahvatu – kod djece čak prije prve godine života ako je neophodno. Cilj je rano otklanjanje problema kako bi se binokularni i stereo vid normalno razvio.

Operacije strabizma kod odraslih, gde  je razvoj vida završen, radi se iz kozmetičkih i socioekonomskih razloga (česta društvena isključenost). Otklanjanjem strabizma pacijentu se omogućava bolji estetski izgled i lakša socijalna prilagodljivost.

U Centru za oftalmologiju Codra Bolnice  problemom strabizma bavi se Mr sci.med.Dr Nada Milić, specijalista  oftalmologije supspecijalista iz oblasi strabologije, jedan od vodećih stručnjaka na našim prostorima.
Znanje i iskustvo stekla je na brojnim edukacijama i usavršavanjima, kako u zemlji , tako i u inostranstvu, na renomiranim klinikama u Ženevi, Pragu i Londonu. Dr Nada Milić bavi se  hirurgijom razrokosti kod djece i odraslih, kao i liječenjem slabovidosti kod djece.

Pročitajte više na: https://www.vijesti.me/lifestyle/ljepota-i-zdravlje/612025/strabizam-razrokost-detekcija-i-lijecenje-promo

Call Now Button