Vitrektomija sa tamponadom

Vitrektomija sa tamponadom


Opšte informacije

Vitrektomija je jedna od najsloženijih mikrohirurskih procedura koja je jedina i terapija izbora za mnoge bolesti zadnjeg segmenta oka – ablacije retine, proliferativne forme dijabetesne retinopatije, krvarenja u staklastom tijelu različitog porijekla neke bolesti i tačke jasnog vida, trauma oka, teške upale…

Vitrektomija podrazumijeva primjenu posljednje generacije aparata, operativnih sistema za zadnji segment oka – mikroincizione tehnike i endolasera, pod hladnim svjetlom, sa aplikacijom silikonskog ulja, perfluorkarbona ili ekspanzivnog gasa SF6, koji omogucavaju “peglanje” retine-mrežnjace. Ove operacije se najčešće izvode po principima ambulantne hirurgije, obično u lokalnoj anesteziji.

Uspjeh ovih operacija kod standardnih slučajeva iznosi prosječno 90%, što znači da se kod 9 od 10 operisanih postiže dobar anatomski rezultat, dok se svaki deseti mora ponovo operisati, najčesce uslijed prirode ili odmaklog stadijuma osnovne bolesti. Anatomski uspjeh najčešće podrazumijeva i funkcionalni tj. popravak vida, ali ova dva parametra nisu uvijek u korelaciji, pa se događa ukoliko je prije operacija bila ostećena tačka jasnog vida. U rijetkim slučajevima je potrebno operisati vise puta da bi se postigao zadovoljavajuci rezultat, pri cemu je sansa za definitivni uspjeh sa svakom sljedecom operacijom statisticki sve manji.

Procedura

Silikonsko ulje se stavlja u oko da bi tamponiralo (pritislo) retinu na mjesto tokom procesa zarastanja. U prosjeku bi trebalo da ostane u oku najmanje tri mjeseca, a obicno moze i duze, u rijetkim slucajevima stalno.Vremenom može doći do pretvaranja silikonskog ulja u sitne kapi (emulziflkacija), ovaj proces može izazvati povišen očni pritisak ili zapaljenje u oku i tada se ulje mora brzo izvaditi. Dok je u oku, ulje daje određenu dioptriju (obicno od +3D do +10D) koja moze da dovodi do neprijatnosti zbog neravnoteze sa drugim okom. Ova dioptrija se gubi posle vadenja ulja.Kod stanja gdje se ulje zbog tezine stanja ili vise ponovljenih operacija ne moze izvaditi, povremeno se mora zamjeniti drugim, novim uljem.

U standardnim slucajevima, ulje se vadi posle nekoliko meseci, a vadenje ulja nosi rizik od ponovljene ablacije od oko 5%. Duzim stajanjem ulja u oku ovaj rizik se ne smanjuje. Ukoliko dode do ponovljene ablacije, mora se uraditi nova operacija i ponovo staviti silikon.

Call Now Button