Trajno rješavanje hiperhidroze

Hiperhidroza je stanje koje se karakteriše prekomjernim znojenjem. Prekomjerno se može znojiti cijelo tijelo-generalizovana (sekundarna) hiperhidroza, ili  se znoje pojedini djelovi tijela – fokalna (primarna) hiperhidroza.

Kod primarne hiperhidroze prekomjerno znojenje se javlja na pojedinim djelovima tijela –  dlanovi, pazušne jame, lice, tabani.

Primarna hiperhidroza nije bolest, već stanje koje značajno umanjuje svakodnevni kvalitet života. Može biti izazvano stresom, jakim emocijama, ili se javiti spontano.

Za trajno rješavanje problema primarne hiperhidroze sprovodi se torakoskopska simpatikotomija, minimalno invazivna hirurška intervencija.

Ova procedura predstavlja standard liječenja za primarnu hiperhidrozu i izvodi se svuda u svijetu preko 35 godina. Radi se u opštoj anestaziji, sa obije strane grudnog koša i traje oko 30 minuta. Preko dva radna kanala u pleuralni prostor uvodi se specijalna kamera i drugi instrument-ultrazvučna kuka, kojim se presijeca simpatički lanac na tačno određenom nivou. Nakon operacije  rane se zatvaraju sa specijalnim medicinskim lijepkom (hystoacril) te su ožiljci nakon operacije minimalni ili ih nema.

Po buđenju iz anestezije, pacijent se premješta na odjeljenje, pravi se kontrolni radiogram grudnog koša i pacijent napušta bolnicu istoga dana (opcionalno narednog dana u zavisnosti od toga gdje živi). Efekat operacije je primjetan odmah po buđenju iz anestezije.

U Centru za Grudnu hirurgiju CODRA Bolnice interenciju sprovodi Prof. dr Ivan Kuhajda, specijalista grudne hirurgije, koji je operisao preko 1500 pacijenata.

Tim grudne hirurgije u Bolnici CODRA predvode vrhunski stručnjaci sa ogromnim iskustvom sticanim tokom višedecenijskog rada u Centru za Grudnu hirugiju Sremske Kamenice i boravkom na najrenomiranijim svjetskim klinikama:  Prof.dr Miloš Koledin-sada stalni član kolektiva Centra za Hirurgiju Bolnice CODRA i stalni saradnik i konsultant u redovnim terminima Prof.dr Ivan Kuhajda.

Call Now Button