IVF (Asistirana humana reprodukcija) – o proceduri


Svrha informacija koje ćete naći na našem sajtu, jeste da Vama i Vašem partneru  pomognu  da upoznate praktičnu stranu programa  Asistirane Reproduktivne Tehnologije (ART), kako biste se pravovremeno pripremili i organizovali.

Vrhunski edukovano osoblje CCAR nudi svakom paru pojedinačno, tretman prilagođen njihovim posebnim potrebama.

Naš tim čine specijalisti iz svih oblasti reproduktivne medicine, pružajući svojim pacijentima najsavremenije metode  iz oblasti asistirane reprodukcije i to u prostoru koji je specijalno dizajniran da obezbijedi najbolji ishod, odnosno, rodjenje zdrave bebe. Codra Centar za Asistiranu Reprodukciju (CCAR), najveći je centar ovog tipa u Crnoj Gori.

Nadamo se da će Vam podaci sa našeg sajta biti izvor korisnih informacija i da će Vam približiti različite vrste tretmana, koje CCAR  može da ponudi. Molimo Vas da budete slobodni, da se za sva pojašnjenja i eventualne nedoumice, obratite našem stručnom osoblju. Naša recepcija nalazi se u prizemlju prve zgrade (Codra I). Molimo Vas da prilikom dolaska, sa sobom ponesete svoju ličnu kartu, navedete ime svog konsultanta i dogovoreni termin.

Opšte informacije

Tehnikama potpomognute oplodnje pribjegava se samo u slučaju kada ne postoji druga mogućnost reprodukcije. Naš prvi korak u tretmanu su konsultacije i savjetovalište.

Prije započinjanja bilo kakvog tretmana potrebno je obaviti različite preglede i to može potrajati izvjesno vrijeme, prije nego što krenete u  postupak.

Kako bi se zaštitile bebe rođene postupkom asistirane reprodukcije, parovi koji uđu u postupak testiraju se na različite bolesti, a može se desiti da budete podvrgnuti i dodatnim, posebnim testovima.

U toku tretmana radiće se analize krvi i ultrazvučni pregledi.

Poželjno je izbjegavati odnose bez zaštite, od početka tretmana. Takođe se savjetuje, da suprug/partner apstinira 2 – 3 dana, prije zakazane aspiracije.

Opšti zdravstveni podaci

Pušenje smanjuje mogućnost začeća, bez obzira da li je u pitanju žena ili njen partner. Savjetujemo da prekinete sa pušenjem  najmanje 2-3 mjeseca prije početka postupka , kako biste povećali šanse za uspjeh.

Tjelesna težina : Procenat začeća niži je kod žena sa povećanom tjelesnom težinom, u odnosu na žene koje su normalne tjelesne mase. Savjete i program za korekciju tjelesne mase, možete dobiti od našeg endokrinologa.

Takodje, kod „punijih“ muškaraca, broj i kvalitet spermatozoida moze biti znatno smanjen.

Defekt neuralne cijevi: (spina bifida) : da bi se kod bebe smanjio rizik od spina bifide, savjetujemo da dnevno uzimate 400mg folne kisjeline.

Napomena: Mnogo članova osoblja uključeno je u Vaše liječenje. Sa nekima od njih ćete se susretati tokom Vaših dolazaka u CCAR, dok su drugi „ iza scene“. Ukoliko postoji bilo šta što ne razumijete, molimo Vas da nas pitate. Ali, pošto je liječenje prilagođeno svakom paru ponaosob, nemojte se iznenaditi ukoliko drugi parovi imaju drugačiji tretman. Ukoliko se u bilo kom segmentu ciklusa stvari ne odvijaju po planu, vaš postupak može biti obustavljen.

 

Intrauterina inseminacija (IUI,AIH,IUTPI)

Podrazumijeva unošenje specijalno pripremljene suspenzije (supruga/partnera) sperme, u uterus žene, uz pomoć mekanog katetera koji je prethodno prošao kroz grlić materice. Temeljni preduslov za ovu proceduru, predstavljaju prvenstveno prohodni  jajovodi. Najčešće indikacije za inseminaciju su: smanjena oplodna moć muškarca, nepovoljan kvalitet sluzi grlića materice ili prisustvo anti-spermatozoidnih antitijela, kao i nepoznati uzroci steriliteta.

Inseminacija (IUI/AIH) se može sprovoditi u prirodnom ili stimulisanom ciklusu.

NOVO: U našem Centru dostupna Vam je i nova metoda inseminacije – IUTPI, koja u odnosu na klasičnu IUI metodu, povećava procenat ostvarenih trudnoća za 20 %.

Ukoliko inseminacija nije metoda izbora u Vašem slučaju, ili ste je bez uspješnog ishoda nekoliko puta već uradili (obično, maksimalno tri puta) predložićemo Vam pristupanje jednoj, od dvije metode vantjelesne oplodnje. Zajedničko ovim metodama je da obije otpočinju procedurom aspiracije jajnih ćelija, koja se može izvoditi kako u stimulisanom, tako i u spontanom ciklusu.

 

Kako se izvodi jedan IVF postupak?

In Vitro fertilizacija (IVF) predstavlja medicinski termin za „bebu iz epruvete“, što znači da se, usled nemogućnosti da se pomenuti proces odigra spontano u organizmu, jajne ćelije i spermatozoidi spajaju u laboratorijskim uslovima.

Svaki IVF tretman sastoji se iz nekoliko faza:

 1. Down-regulacija ili inaktivacija produkcije jajnih ćelija u ovarijumu
 2. Stimulacija produkcije jajnih ćelija
 3. Ultrazvučno praćenje-monitoring rasta i razvoja folikula, sa analizama krvi
 4. „Stop injekcija“
 5. Aspiracija
 6. Fertilizacija jajnih ćelija i praćenje razvoja embriona
 7. Embrio-transfer i/ili zamrzavanje embriona visokog kvaliteta
 8. Podrška lutealne faze

Nakon faze inaktivacije produkcije jajnih ćelija, ginekolog odredjuje početak faze hormonske stimulacije jajnika, kako bi vaši folikuli počeli da rastu i stvaraju jajne ćelije.

 

MONITORING RAZVOJA FOLIKULA

Kako folikuli rastu, oni produkuju ženski hormon estrogen. Nivo estrogena produkovanog u folikulima povremeno se mjeri tokom liječenja. Nivo estrogena važan je za mjerenje odgovora vaših jajnika na primijenjenu hormonsku terapiju – stimulaciju, kao i za detekciju hiperstimulacije (pogledati – OHSS). Rast folikula takođe se može mjeriti vaginalnim ultrazvukom, kako bi se ustanovio broj folikula, procijenila njihova veličina, karakteristike i odredila debljina i kvalitet endometrijuma.

Kombinovanjem rezultata o nivou estrogena i ultrazvučnog pregleda, odlučuje se o idealnom vremenu za aspiraciju. Vrijeme aspiracije kontroliše se davanjem tzv.“stop injekcije“, odnosno, injekcije humanog horionskog gonadotropina, koja se daje 36-38 sati prije početka aspiracije, odnosno kada se na osnovu ultrazvučnog pregleda ustanovi da postoji 3 ili više folikula prečnika 18 mm.

Dakle, nakon uspješno obavljene hormonske stimulacije, u tačno dogovoreno vrijeme, dobićete tzv.”stop injekciju”, nakon čega ćemo proceduru VTO otpočeti aspiracijom Vaših jajnih ćelija.

 

ASPIRACIJA JAJNIH ĆELIJA

Prije početka aspiracije dobićete intravensku anesteziju, ili jak analgetik, ili sredstvo za smirenje. Aspiracija se izvodi u sali odjeljenja za IVF (koja se nalazi odmah pored embriološke laboratorije) i to od strane specijalno obučenih doktora. Bitan uslov punkcije jeste potpuno prazna mokraćna bešika. Intervencija se obavlja transvaginalnim putem, pod kontrolom ultrazvuka. Specijalnom punkcionom iglom, koja je sistemom katetera povezana sa posudama za sakupljanje usisanog sadržaja, probada se vaginalni zid i ulazi u jajnik. Nakon probadanja folikula, slijedi aspiriranje-usisavanje tečnosti, u kojoj se nalaze jajne ćelije. Ubod nije suviše bolan i pacijentkinje koje se odluče za intervenciju bez opšte anestezije, po pravilu ga dobro podnose. Posude za sakupljanje aspiriranog sadržaja prethodno su pripremljene i zagrijane na tjelesnoj temperaturi. Embriolog odmah pod mikroskopom pregleda dostavljeni materijal i saopštava broj dobijenih jajnih ćelija. Dobijene jajne ćelije se zatim ispiraju i odlažu u medijum za kultivaciju. Važno je znati da svi folikuli ne moraju sadržati jajnu ćeliju u sebi. Punkcija folikula i aspiracija jajnih ćelija je korak u postupku asistirane reprodukcije koji može završiti neuspjehom i iziskivati odustajanje od postupka. Za neuspjeh u dobijanju jajnih ćelija poznati su neki od razloga, ali ne i svi. Najčešće su to slučajevi:

 • kada se u ciklusu ne razvijaju folikuli koji sadrže zrele jajne ćelije;
 • kada se prirodna ovulacija desi prije punkcije jajnih ćelija;
 • kada iz raznoraznih razloga ne postoji mogućnost pristupa jajnim ćelijama, ili se pojave neke druge tehničke poteskoće koje sprečavaju punkciju istih.

Procedura traje prosječno od 5-15 min , u zavisnosti od broja folikula. Poslije intervencije  još sat ili dva ostaćete u našoj bolnici da se odmorite, dok vam se ne odobri odlazak kući. Prije nego krenete kući, dobićete privremeni izvještaj o svim bitnim elementima intervencije. Tu će biti i uputstva o terapiji koja će se sprovoditi sve do trenutka kada će Vam najbolji embrioni biti vraćeni (embriotransfer).

Dodatak: Na dan zakazane aspiracije, osoblje androloške laboratorije izvršiće i pripremu/obradu uzorka vašeg supruga/partnera, za potrebe procedure VTO.

 

FAZA PRIKUPLJANJA UZORKA SJEMENA I OBRADA

Partner će dati uzorak sjemena na dan punkcije jajnih ćelija, u dogovoreno vrijeme. Kako bi kvalitet sjemena bio što bolji, 2-3 dana prije punkcije folikula i aspiracije jajnih ćelija, suzdržite se od polnih odnosa. Priprema sjemena za proceduru VTO vrši se u laboratoriji. Na dan punkcije folikula i aspiracije jajnih ćelija morate predati materijal za oplodnju, u tačno dogovoreno vrijeme. Najbolje je da uzorak date u apartmanu naše bolnice, gdje ćete zajedno sa suprugom/partnerkom biti smješteni. Prethodno će Vam odgovorna medicinska sestra obezbijediti sterilnu posudicu i predati Vam formular, koji je potrebno da najprije pročitate a zatim ispunite. Iz praktičnih razloga, prije davanja uzorka, savjetujemo Vam da:

– najprije dobro operete ruke

– pažljivo otvorite sterilnu posudu i poklopac stavite u foliju, kojom je posuda bila obložena

– ne dodirujete unutrašnjost posude i poklopca

– posudu sa uzorkom pažljivo i dobro zatvorite nakon što ste završili sa davanjem uzorka

– ukoliko uzorak dajete kod kuće, potrudite se da ga držite na tjelesnoj temperaturi (najbolje uz tijelo), dok ga ne predate laboratoriji

Odgovorna medicinska sestra preuzeće i adekvatno obilježiti Vaš materijal, a zatim ga sa propratnom listom koju ste ispunili, odnijeti u laboratoriju. U rijetkim slučajevima, mogli bismo Vam zatražiti još jedan uzorak, pa je Vaša prisutnost potrebna sve dok iz laboratorije ne dobijete informaciju da je sve u redu.

 

Metode VTO

Konvencionalni IVF

Konvencionalna IVF metoda, koncipirana je tako da pomogne ženama sa oštećenim jajovodima, na taj način što se aspiracijom prikupljene jajne ćelije pripremaju za inseminaciju, odnosno, dodavanje obrađene sjemene tečnosti supruga/partnera, u medijum u kome se pomenute jajne ćelije već nalaze. Na ovaj način spermatozoidima se ostavlja mogućnost da sami pronadju put do jajnih ćelija i fertilizuju ih. Međutim, da bi konvencionalni IVF uopšte mogao da se razmatra kao potencijalni tretman u liječenju steriliteta, neophodno je da spermogram Vašeg supruga/partnera bude sa svim normalnim parametrima.

 

Neuspješna  fertilizacija nakon IVF-a

U rijetkim slučajevima, nažalost, ne dolazi do fertilizacije, uprkos „normalnom“ izgledu jajnih ćelija i spermatozoida. Najčešći uzrok je nesposobnost spermatozoida da probije barijere oko jajne ćelije, premda eventualni neuspjeh može biti u vezi i sa kvalitetom samih jajnih ćelija.

Treba imati  u vidu i da se kvalitet sjemena mijenja tokom vremena, tako da isti muškarac može neočekivano da produkuje spermu lošeg kvaliteta.

U slučajevima ozbiljnog sterili

teta muškarca, par će biti obaviješten da razmotri mogućnost primjene metode mikrofertilizacije (ICSI). U najtežim slučajevima potpune  odsutnosti spermatozoida u ejakulatu (azoospermia) može se pristupiti i procedurama hirurškog preuzimanja spermatozoida: Micro-TESE, TESE, TESA, MESA, PESA (pogledati: TRETMAN MUŠKOG INFERTILITETA)

NOVO: Jedino u našoj bolnici dostupna Vam je i Mikro-TESE procedura, koju izvode stručnjaci iz oblasti urologije.

 

 

Intracitoplazmatska injekcija spermatozoida 

Kao što smo već pomenuli, uzrok neuspješne fertilizacije primjenom konvencionalne IVF metode može biti nesposobnost spermatozoida da prodru kroz spoljašnju barijeru (zona pellucida) ili kroz unutrašnji sloj (viteline membrane) jajne ćelije. Tokom ICSI postupka jedan spermatozoid se pod kontrolom sistema mikroskopa, direktno aplicira u citoplazmu jajne ćelije i tako prolazi kroz oba ova sloja, što omogućava da se navedeni problem izbjegne. ICSI postupak primjenjuje se kod svih parova sa smanjenim brojem i kvalitetom spermatozoida, nezrelim spermatozoidima iz testisa ili epididimisa, kod kojih je rizik od neuspješne fertilizacije povećan. Ovaj postupak primjenjuje se i kod parova sa prethodno neuspješnom fertilizacijom, kao i u nekim slučajevima ženskog steriliteta. Stepen uspješnosti razlikuje se u zavisnosti od vrste problema.

NOVO: U Codra Centru za Asistiranu Reprodukciju dostupna Vam je PICSI metoda, zahvaljujući kojoj smo u mogućnosti da izdvojimo i iskoristimo zrele spermatozoide, visokog kvaliteta, što će poboljšati kvalitet Vaših embriona, ali i njihov implantacioni potencijal.

Takođe, našim pacijentima nudimo i mogućnost fiziološke aktivacije spermatozoida, koja će omogućiti da se nepokretni spermatozoidi pokrenu, što je od izuzetnog značaja kod pacijenata koji imaju problem tzv. imotilnih (nepokretnih) spermatozoida, kao i HOST metodu (Hypo Osmotic Swelling Test) kada je među imotilnim (nepokretnim) spermatozoidima, potrebno izdvojiti žive spermatozoide za injektiranje.

 

Neuspješna  fertilizacija nakon ICSI-ja

U nekim slučajevima  muškog steriliteta, spermatozoidima nedostaju komponente koje su veoma važne za aktivaciju, te shodno tome i za fertilizaciju jajnih ćelija, što je u stvari najveći uzrok neuspješne fertilizacije, koja se nakada moze desiti čak i nakon urađenog ICSI-ja.

I kod ove metode, kao i kod konvencionalnog IVF-a, neuspješna fertilizacija takođe može biti u vezi sa kvalitetom jajnih ćelija.

NOVO: U ovakvim situacijama, u našem CCAR-u, nudimo Vam mogućnost artificijalne aktivacije jajnih ćelije, što će povećati šanse za uspješan ishod procedure.

 

(Intracitoplazmatska injekcija spermatozoida ICSI)

 

TRETMAN MUŠKOG INFERTILITETA: Kod nekih muškaraca spermatozoidi nijesu prisutni u ejakulatu (azoospermia). U takvim situacijama pristupa se hirurškom preuzimanju spermatozoida iz tkiva  testisa ili epididimisa.

NOVO!!! Micro-TESE

Kod muškaraca koji nemaju spermatozoida u ejakulatu, jedna od opcija može biti micro-TESE, mikrodisekcija testikularnog tkiva. Ova procedura izvodi se u opštoj anesteziji, u  operacionoj  sali i uz pomoć mikroskopa i dostupna Vam je jedino u našoj bolnici. Micro-TESE metoda značajno je povećala stopu uspješnosti pronalaska spermatozoida kod muškaraca sa azospermijom. A ono što je posebno važno, je da je ova procedura mnogo bezbjednija i manje invanzivna za pacijenta, u odnosu na ostale procedure, iz razloga što je oštećenje testikularnog tkiva minimalno.

Biopsija tkiva testisa (TESE)

Osim u slučajevima potpunog odsustva spermatozoida u ejakulatu, TESE se može izvoditi i kod muškaraca sa izuzetno malim brojem spermatozoida. Testikularno tkivo se preuzima iz testisa otvorenom hirurškom biopsijom i tako dobijeni spermatozoidi koriste se za ICSI proceduru.

Mikrohirurška aspiracija spermatozoida iz testisa ili epididimisa (TESA/MESA/PESA )

Ove tehnike primjenjuju se kada postoji normalna produkcija spermatozoida u testisima, ali ona ne može da dospije u sjemenu tečnost (opstruktivna azoospermija). Vas deferens može biti oštećen ili ga uopšte nema. Spermatozoidi se mogu aspirirati direktno iz testisa (TESA) ili iz epididimisa (MESA, PESA).

Tretman retrogradne ejakulacije

U određenim slučajevima muškog steriliteta, sjeme završi u bešici ( retrogradna ejakulacija). U tom slučaju, u našoj bolnici izvodi se procedura kojom je na veoma jednostavan način moguće uspješno izolovati vitalne spermatozoide iz urina i iskoristiti ih za ICSI postupak.

Ovo se može desiti kod pacijenata sa dijabetesom, sa neurološkim problemima i kod nekih pacijenata nakon operacije.

Embrio Transfer (ET)

Embriotransfer (ET) je bezbolna procedura, koja ne zahtijeva anesteziju i predstavlja krunu postupka VTO. Najbolji rezultati postižu se ukoliko se ET radi pod kontrolom ultrazvuka, pri čemu je neophodno da Vaša bešika bude puna. Ležanje poslije transfera nije potrebno. Ipak, savjetujemo da ne radite ništa naporno i da se suzdržite od polnih odnosa dok ne saznate ishod postupka.

Ukoliko je vraćeno više embriona šanse za trudnoću su veće, premda se povećava i učestalost višeplodnih trudnoća. Broj vraćenih embriona određuje se na individualnoj bazi i mogu se vratiti maksimalno 3. Svi embrioni visokog kvaliteta  koji nakon ET preostanu, mogu se na Vaš zahtjev vitrifikovati (zamrznuti) i čuvati za neki naredni ciklus, što će Vas poštedjeti ponovnog, kompletnog prolaska kroz proceduru.

Sa Vaše strane nije potrebna neka posebna priprema za postupak vraćanja embriona (sve informacije dobićete u pisanoj formi). Neposredno poslije intervencije nema razloga da ležite više od 15 minuta. Dobićete otpusnu listu, koju je neophodno da dobro proučite, a posebno dio o predloženoj terapiji.

 

POSLIJE EMBRIOTRANSFERA: (ET)

 • Prvih nekoliko dana ograničite intezivne aktivnosti. To ne znači da morate ležati, već da se fizički ne opterećujete. Čitajte, šetajte, itd.
 • Prilikom kupanja izbjegavajte ležanje u kadi, koristite tuš
 • Ne koristite tampone
 • Uzdržavajte se od intimnih odnosa do testa na trudnoću
 • Ne bavite se teškim fizičkim poslovima

Uobičajenim aktivnostima možete se vratiti nekoliko dana po embriotransferu.

Petnaestak dana poslije embriotransfera treba napraviti test za dokazivanje rane trudnoće – beta-hCG hormona iz krvi, specifičnog za trudnoću. Pozitivan test predstavlja dokaz tzv. biohemijske trudnoće. To još uvjek nije prava trudnoća, ali ipak ima razloga za radovanje. Definitivna potvrda postojanja trudnoće vrši se ultrazvučnim pregledom. Ovaj pregled najčešće se zakazuje mjesec dana nakon embriotransfera. Negativan test, posebno ako se krvarenje nije pojavilo, još uvijek ne znači da pokušaj oplodnje nije uspio, iako su mogućnosti povoljnog ishoda male. U takvoj situaciji treba nastaviti terapiju Utrogestanom i ponoviti test za 3 do 4 dana. Ako je rezultat ponovo negativan, terapija se obustavlja. Ukoliko je postupak bio neuspješan i imate ciklus, molimo Vas da nas o tome takođe obavijestite, kako bismo planirali sledeći korak.

 

KOMPLIKACIJE U VTO

Hiperstimulacija jajnika (OHSS)

Hiperstimulacija jajnika je veoma rijetka,ali nažalost, ponekad moguća komplikacija. Karakteriše je uvećanje jajnika što stvara nelagodnost, bol i nagomilavanje tečnosti u abdomenu i oko pluća. Neke žene osjećaju mučninu, povraćaju, abdomen im je uvećan, otežano dišu, što zahtijeva hospitalizaciju.

Ukoliko pokažete prekomjeran odgovor, može biti potrebno da se obustavi ciklus ili obustave injekcije FSH, nakon čega se daje stop injekcija. U ovim situacijama može biti potrebno da se nastali embrioni vitrifikuju (zamrznu) i vrate u nekom narednom, prirodnom ciklusu.

Ponavljani neuspješni pokušaji implantacije i pacijenti sa pobačajima

Faktori rasta normalno se nalaze u velikoj koncentraciji u ženskom reproduktivnom traktu gdje podržavaju razvoj embriona, njegovu implantaciju i razvoj posteljice.

U slučajevima ponavljanih,neobjašnjivih, neuspješnih implantacija, kod pacijentkinja sa pobačajima, kod pušača i td., faktori rasta prisutni su u manjoj koncentraciji ili ih uopšte nema.

NOVO: CCAR Vam u tom slučaju nudi i omogućava kultivaciju embriona u specijalnom medijumu, na bazi faktora rast, koji su prirodno prisutni u ženskom reproduktivnom traktu, čime se omogućava povećanje broja embrionalnih ćelija, odnosno poboljšava razviće i kvalitet Vaših embriona. Osim toga, u našem Centru za Asistiranu Reprodukciju možemo Vam uraditi i tzv.„priming“ endometrijuma. Tačnije, uz pomoć specijalnog medijuma, pripremićemo Vaš endometrijum za što bolje prihvatanje embriona, a samim tim povećati šanse za implantaciju istih.

 

FAZA ZAMRZAVANJA EMBRIONA

Tokom IVF tretmana postoji realna mogućnost da se dobije više vitalnih embriona, nego sto ih je poželjno dobiti za embriotransfer. Iako preferiramo “single“ embrio transfer, iskustvo je pokazalo da optimalne mogućnosti začeća, uz prihvatljiv  rizik od višeplodne trudnoće, pruža transfer od 2 do 3 embriona, u zavisnosti od godina pacijentkinje  i kvaliteta embriona.

Ukoliko kao rezultat postupka oplodnje, imamo više od tri vitalnih embriona, naš centar nudi Vam mogućnost da višak vitalnih embriona (embrioni odgovarajućeg kvaliteta) preostalih nakon embriotransfera, bude sačuvan za buduću upotrebu postupkom kontrolisanog zamrzavanja (slow-freezing ili vitrifikacija) i odmrzavanja,. U CCAR se embrioni zamrzavaju postupkom vitrifikacije (brzog zamrzavanja), što povećava stepen preživljavanja embriona, ali i mogućnost trudnoće nakon odmrzavanja.

VAŽNO JE ZNATI:

 • novodobijeni embrioni nisu svi odgovarajućeg kvaliteta da bi bili primjereni za postupak kontrolisanog zamrzavanja i odmrzavanja. U skladu sa tim, nijesmo u mogućnosti da svim našim pacijentkinjama ponudimo opciju vitrifikacije (zamrzavanja) embriona;
 • neki ili svi embrioni ne moraju preživjeti proces zamrzavanja i odmrzavanja

 

FAZA ZAMRZAVANJA SPERMATOZOIDA

Spermatozoidi takođe mogu biti zamrznuti i sačuvani za buduću upotrebu u inseminacijama ili IVF programima. Ovako skladišteni spermatozoidi mogu se upotrebljavati kao rezerva, u slučajevima kada se sumnja u sposobnost buduće produkcije kvalitetne sperme, tj.vitalnih spermatozoida. Neki od razloga za razmatranje mogućnosti zamrzavanja spermatozoida jesu:

– prije terapije koja bi ugrozila vitalnost spermatozoida (karcinom);

– prije podvezivanja sjemenovoda;

Prilikom dijagnostičkih biopsija testisa (TESA, TESE, MicroTESE), pametno je zamrznuti dio materijala kako bi se izbjegla ponovna operacija. Tako dobijeni materijal, može se koristiti jedino za ICSI proceduru.

 

Stopa uspješnosti VTO

Stopa uspješnosti  VTO varira u zavisnosti od: uzroka steriliteta, dužine trajanja steriliteta, godina starosti žene, tjelesne težine žene i muškarca, broja i kvaliteta dobijenih jajnih ćelija, spermatozoida i vraćenih embriona. Uopšteno, 40-50 % parova ostvari trudnoću, dok 30-40 % parova će dobiti bebu. Ukupna uspješnost nakon trećeg pokušaja je oko 70-80 %.

Stopa pobačaja ista je kao i kod spontanog začeća prirodnim putem.

 

KAKO POVEĆATI MOGUĆNOSTI ZA USPJEH VTO

Iako za sada medicinska nauka ne priznaje niti jedan faktor koji bi mogao nepovoljno uticati na uspjeh asistirane reprodukcije, ipak Vam savjetujemo sledeće:

Za žene:

Izbjegavajte ljekove, osim propisanih. Ako uzimate Vašu redovnu terapiju posavjetujte se sa ginekologom prije ulaska u IVF ciklus.

Ne pušite i izbjegavajte konzumiranje alkohola. Studije dokazuju da pušenje i  konzumiranje alkohola mogu rezultirati manjim stepenom uspjeha i većim rizikom od spontanih pobačaja.

Ne uzimajte više od 2 kofeinska napitka dnevno (kafa, čaj).

Suzdržavajte se od odnosa 2 do 4 dana prije aspriacije jajnih ćelija i  nakon završenog embriotransfera, sve dok se ne utvrdi da li je došlo da trudnoće;

 

Za muškarce:

Temperatura viša od 38° C može štetno uticati na  kvalitet sjemena, s toga, izbjegavajte vruće kupke i saune

Izbjegavajte konzumiranje alkohola i cigareta

Uzdržavajte se od odnosa 2 do 4 dana, ali nikako više od 7 dana prije punkcije jajnika Vaše partnerke, odnosno, davanja uzorka sjemena za laboratoriju.

 

Pored svega navedenog, u našem CCAR-u mozete svakodnevno obaviti i analizu, sa kojom obično i otpočinje ispitivanje bračne neplodnosti:

 

SPERMOGRAM

Instrukcije za davanje uzorka

Da biste dali što kvalitetniji uzorak, poželjno je da se suzdržavate od seksualnih odnosa (ejakulacije) 2 – 3 dana prije analize (minimum 2, maksimalno 5 dana).

NE smijete koristiti nikakve lubrikante ili kondome, jer oni mogu uticati na kvalitet uzorka.

Uzorak mora biti ejakuliran direktno u sterilnu posudicu , koju ćete dobiti u našoj bolnici. Od velike je važnosti da kompletan uzorak bude u posudici. Ukoliko to nije slučaj, molimo Vas da to zabilježite na upitniku, koji ćete dobiti da popunite.

Kada završite sa ejakulacijom, pažljivo stavite poklopac i dobro zatvorite posudicu.

Uzorak možete dati i kod kuće, međutim to će vjerovatno potrajati duže od 30 minuta (uzorak bi trebao biti dostavljen na analizu, najduže 30 minuta od ejakulacije). Iz tog razloga je poželjno da uzorak ipak date u našoj bolnici , gdje su  obezbijeđeni  privatni apartmani za Vas.

Ako se ipak odlučite, da uzorak date kod kuće, nakon ejakulacije, posudicu sa uzorkom stavite u tamnu kesu, kako bi je zaštitili od svjetlosti i ukoliko je to moguće, odmah transportujte u bolnicu, trudeći se da uzorak do tad održi svoju temperaturu.

Da bi bili u mogućnosti da analiziramo Vaš uzorak, on mora biti obilježen sa Vašim ličnim podacima. Zato Vas molimo da sa sobom ponesete Vašu ličnu kartu i popunite upitnik koji ćete takodje dobiti na našoj recepciji. Ne zaboravite da upišete vrijeme kada je uzorak dat, kao i broj  dana apstinencije.

Ovu analizu možete zakazati, pozivom na brojeve telefona našeg CALL centra: +382 20 / 648 – 334; 648-335; 069 300 300 ili reći Vašem doktoru da Vam zakaže pregled. Na iste brojeve telefona, možete se takođe obratiti, ukoliko imate bilo kakvih pitanja.

Za izradu spermograma, uključujući morfologiju, potrebno je najmanje 2 h, nakon čega mozete doći po Vaš nalaz.

 

USKORO:

Osim navedenih procedura, u cilju pružanja najkompletnije i najbolje usluge svim našim pacijentima, u Codra Centru za Asistiranu Reprodukciju u pripremi su brojni noviteti.

Nadamo se da ste na našem sajtu pronašli informacije koje će Vam koristiti. Za sve nedoumice ili dodatna pitanja, budite slobodni da nas kontaktirate svakog radnog dana ili još bolje, da zakažete svoj termin za konsultacije. Veliki stručni tim Codra Centra za Asistiranu Reprodukciju radiće na Vašem problemu krajnje odgovorno i posvećeno. Pored toga, učinićemo sve, da se tokom boravka u našem centru osjećate ugodno.

U velikoj želji da Vam na putu do roditeljstva pomognemo i pružimo bezrezervnu podršku, očekujemo Vas…

Srećno!


Call Now Button