Гинекология и акушерство

Centar za Ginekologiju Bolnice CODRA, tokom 20 godina postojanja pratio je svjetske trendove u dijagnostici i liječenju ginekoloških pacijentkinja, uz korišćenje najsavremenije opreme i kontinuiranu edukaciju ljekara.

Ginekologija i akušerstvo su grane medicine koje imaju širok dijapazon djelovanja počev od ambulantnog rada, preko ambulantne interventne ginekologije i akušerstva  pa do postupaka MPO, porođaja i na kraju operativne ginekologije.

U CODRA Bolnici čitav ovaj program djelovanja objedinjen je u jedan zaokružen pristup,  sa ciljem da se pacijentu omogući adekvatan i cjelovit tretman.

Centar ima dva odjeljenja, za ginekologiju i akušerstvo, sa jedno i dvokrevetnim sobama apartmanskog tipa, poluintenzivnu njegu i Jedinicu intenzivnog liječenja, kao i tri ambulante u dijelu Poliklinike Bolnice. Raspolaže i najsavremenije opremljenim operacionim salama. Centar za Ginekologiju raspolaže sa dva najsavremenija endovideo stuba za endoskopske i laparaskopske operativne zahvate, mobilnim RTG aparatom, kao i sa više najsavremenijih ultrazvučnih aparata (sa 4D opcijom) na Odjeljenjima i u ambulantama.

Ambulantni dio

U ambulantnom dijelu se, pored pregleda na ultrazvučnim aparatima, rade sve ambulantne intervencije.

Interventne procedure, bilo da su akušerske (arteficijelni prekid trudnoće, stavljanje serklaža, i td.) ili ginekološke (skidanje kondiloma, biopsije, ekstrakcija Bartolinijeve žlijezde) se obavljaju u posebnoj sali za intervencije, koja je opremljena  radiotalasnim nožem kao i CO² laserom gdje se iste obavljaju kako u lokalnoj tako i opštoj anesteziji.

Operativna ginekologija

Operativna ginekologija, kao zahtjevan separat, je nešto po čemu se Centar za Ginekologiju Bolnice CODRA izdvaja.  95% operacija sprovodi se metodama minimalne invezivne hirurgije ( laparoskopija i histeroskopija) što je izuzetak, ne samo u Crnoj Gori već i u regionu. Čak i najzahtjevnije procedure (laparoskopska histerektomija, laparoskopska miomektomija, laparoskopska histerektomija sa limfonodektomijom) se rade kao rutinske.  Prednost laparaskopskih operacija je u bržem oporavku   i  vraćanju  redovnim životnim aktivnostima , a što je još važnije manje stvaranje priraslica zbog manje  traumatizacije tkiva.  Intenzivna njega sa najsavremenijom aparaturom, kao I anesteziolog koji dežura u istoj 24h su velika podrška za kvalitetan i brz oporavak.

U dvije operacione sale u okviru centralnog operacionog bloka, opremljene po svim svjetskim standardima, dva laparoskopska stuba najnovije generacije, pored ostale prateće opreme vrhunske tehnologije, izvode se svi operativni zahvati iz oblasti ginekologije, na laparoskopski i klasičan način:

  • Konizacija
  • Cistektomija (operacija ciste na jajniku)
  • Rekonstrukcija jajovoda
  • Miomektomija (operacija mioma)
  • Histerektomija (operacija uklanjanja materice)
  • Histerektomija sa limfonodektomijom
  • Rekonstruktivna hirurgija usljed spada prednjeg i zadnjeg vaginalnog zida

U Centru za Ginekologiju  CODRA Bolnice angažovani su eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva:

Prim dr Luka Anđelić, dr Nikola Stanišić, dr Igor Gogić, dr Artur Bjelica, dr Predrag Jovović.

Врачи


Call Now Button